W trapezie równoramiennym przekątne przecinają się pod kątem prostym. Ramię trapezu ma długość
6 a krótsza podstawa 4. Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu.
z sinusów
| 6 | c | ||
= | |||
| sin 45 | sin45 |
| √2 | ||
c sin45 = | ||
| 2 |
| √2 | √2 | |||
c | = 6 | |||
| 2 | 2 |
z tego wynika że jest to prostokąt
(masz 90 w lewym dolnym rogu ... w prawym gornym ...
więc i w lewym górny i prawym dolnym będzie 90 <−−− masz prostokąt więc c=4)
suma miar kątów przy ramionach trapezu wynosi 180
boki a mają równą miarę więc przy podstawie trójkąta o podstawie mamy po 45
stąd wynika wniosek 45
jak mam rozwiązać zdanko, wskazówki?
|AS|=|BS| oblicz z tw. Pitagorasa w ΔASD
|AB |= |AS|*√2=.......