trygonometria, dowód
orzeł: Zadanie brzmi następująco:
| | 4 | | 2√5 | |
Niech x, y będą kątami ostrymi. Wiedząc, że sinx+siny= |
| oraz cosx+cosy= |
| |
| | 3 | | 3 | |
uzasadnij, że x=y.
Zrobiłem z tego układ równań, podniosłem obydwa równania do kwadratu i doszedłem do czegoś
takiego:
sinxsiny+cosxcosy=1
Wychodzi na to, że cos(x−y)=1, ale jak to ma pomóc w rozwiązaniu zadania?
Bardzo proszę o jakąś wskazówkę chociaż.
30 gru 13:05
MQ: Skoro x i y są kątami ostrymi, to z tego, że cos(x−y)=1 masz od razu, że x−y =0, czyli x=y
30 gru 13:09
PW: Jeżeli cosα = 1, to α=0 pod pewnymi warunkami. Sprawdź, czy te warunki są spełnione , gdy x i y
są kątami ostrymi.
30 gru 13:09
orzeł: Dzięki za pomoc
30 gru 13:12