suma artmetyczna
mc: Oblicz sumę S12 ciągu artmetycznego (An)
A1=2 A10=29
prosze o pomoc jak to dokładnie robić etap po etapie
29 gru 19:45
mc: pomysłka zamiast s1 jest S12
29 gru 19:47
mc: S1 jest S12
29 gru 19:48
Janek 191:
a1 = 2
a10 = 29
więc
a10 = a1 + 9r
Po podstawieniu otrzymamy
29 = 2 + 9r
9r = 29 − 2 = 27 / : 9
r = 3
======
zatem
a12 = a1 + 11 r = 2 + 11*3 = 2 + 33 = 35
oraz
S12 = 0,5*( a1 + a12 ) * 12 = 6*( 2 + 35 ) = 6*37 = 222
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sn = 0,5 * ( a1 + an ) * n
===========================
30 gru 08:34