:)
Justyyyyna : 2sinx+√3tgx=0
30 gru 19:02
ICSP: wyciągnij sinx przed nawias. Tylko najpierw ustal dziedzinę.
30 gru 19:03
Justyyyyna : ok dzięki juz mam a co z tym :
tgx*sinx+1=sinx+tgx
Ps. ustaliłam dziedzine
30 gru 19:33
Eta:
pomnóż obustronnie przez cosx≠0
przenieś wszystko na lewą stronę, pogrupuj i otrzymasz:
(sinx−1)(sinx −cosx)=0
uwzględnij założenie!
30 gru 19:40
Justyyyyna : a jak mam 16sin2xcos2x=3 to co ?
30 gru 19:44
Eta:
sin2x= 2sinx*cosx , to sin
22x= 4sin
2x*cos
2x
otrzymasz równanie równoważne:
4*sin
22x=3
| | √3 | | √3 | |
sin2x= |
| v sin2x= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ ....
30 gru 19:47