równania kwadratowe z parametrem
troll: proszę o sprawdzenie, bo nie zgadza mi się odpowiedź
Dla jakch wartosci równanie x4+mx2+1 ma 4 różne pierwiastki ?
podstawiam x2=t
równanie pomocnicze t2+mt+1=0
Aby rownianie miało 4 różne pierwiastki to dla mnie równanie pomocnicze musi mieć 2 różne
rozwiązwiązania, czyli Δ>0
Δ=m2−4
m2−4>0
(m−2)(m+2)>0
m∊(−∞,−2)U(2,∞)
I właśnie odpowiedź mi się nie zgadza. Prosze o sprawdzenie bo ja już nie widzę swojego błędu.
29 gru 17:29
Tad:
dwa rózne pierwiastki równania pomocniczego to za mało−
29 gru 17:33
Tad:
gdybyś zapisał "z mety" założenia dla t ... byłoby jaśniej −
29 gru 17:34
troll: więc co oprócz tych założeń ? btw. zapisała
29 gru 17:36
Tad:
skoro x2=t .... to t≥0
29 gru 17:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
równanie pomocnicze musi mieć dwa różne DODATNIE pierwiastki ... tylko wtedy x2=t będzie miał
4 rozwiązania
29 gru 17:39
Tad:
a w warunkach zadania t>0
29 gru 17:40
Janek 191:
t > 0
29 gru 17:40
troll: bardzo dziękuję za pomoc
29 gru 17:43