pytanie o x^2 pod pierwiastkiem.
aa: Witam!
Mam pytanko.
dlaczego jak mam √x2 dla x−>−nieskonczonosci to musze to zapisac = |x| ?
Rozumiem, że pierwiastek nie moze byc z liczby ujemnej. Natomiast nigdy nie bedzie, gdyż −2 =
+
tak sie dzisiaj zaczelem zastanawiac i glupieje.
pozdrawiam!
30 gru 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponieważ dla
√x2 D
f = R

natomiast bez względu jaki x podstawisz ... do
√x2 ≥ 0 ... rozumiesz dlaczego
30 gru 13:37
aa: nie bardzo rozumiem, poniewaz jakikolwiek x podstawie x R. czyli dajmy na to −10 to i tak jak
to podniesiemy do kwadratu to bedzie to liczba +
wiec sie bedzie zgadzalo , bo pierwiastek bedzie z liczby +
30 gru 13:41
aa: to w takim razie mam jeszcze jedno pytanie
√x2 = |x|
a
3√x3 tez = |x| ?
30 gru 13:45
aa: pomozecie?
30 gru 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
3√−1 =

= −1
3√(−1)3 =
3√−1 = −1
3√x3 = x
30 gru 13:53
aa: czyli podsumowując:
jak jest pierwiastek stopnia nieparzystego to nie ma wartosci bezwzglednej a jak parzystego to
jest, tak?
30 gru 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokladnie

a jeżeli masz
(
n√x)
n
to dla n parzystych D
f = <0;+
∞)
to dla n nieparzystych D
f = R
30 gru 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
i wtedy (n√x)n = x (bez wartości bezwzglednej)
30 gru 14:07
aa: czyli

jezeli mam
√x2 dla x dazacego do − nieskonczonosci to bede mial, ze
√x2 = |x| = −x tak?
30 gru 14:13
aa: hmm?
30 gru 14:24
aa: pomozecie?
30 gru 14:47
aa: hmm?

Mam racje czy nie?
30 gru 14:56
aa: czemu nikt nie chce mi odpisac?
30 gru 15:11
aa: haaaaaalo! Proszę o pomoc!
30 gru 15:23
aa: f
30 gru 15:24