29 gru 18:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodną po jakiej zmiennej
29 gru 18:41
beat: Dobre pytanie

W poleceniu w Krysickim i Włodarskim jest po prostu oblicz pochodne
29 gru 18:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli po v,x,z (odpowiednio dla przykladu)
i w czym problem

pochodna:
−1*(v−
√a2+v2)
−2*(v−
√a2+v2)' =
| | 1 | |
= −1*(v−√a2+v2)−2*(1− |
| *(a2+v2)') = |
| | 2√a2+v2 | |
| | 1 | |
= −1*(v−√a2+v2)−2*(1− |
| *2v) |
| | 2√a2+v2 | |
analogicznie pozostałe
29 gru 18:56
beat: w tym problem że liczę,liczę i nie mogę się doliczyć wyniku z odpowiedzi

i teraz też
ale dziękuję za pomoc może jakoś wyjdzie
29 gru 19:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
w drugim ... zauważ:
a
2−x
2 = (a−x)(a+x)
| a−x | | √a−x | | √−a−x +2a | |
| = |
| = |
| = √−1+(2a)/(a+x) i z tego |
| √(a−x)(a+x) | | √a+x | | √a+x | |
pochodną policz
29 gru 19:13
29 gru 19:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a−x = (√a−x)2
29 gru 19:25
beat: racja zawsze zapominam o tego typu przekształceniach. a co do tego pierwszego przykładu to co
się dzieje z pochodną (a2+v2) że linijkę niżej zostaje samo 2*v ,a nie ma 2*a? bo właśnie mi
ciągle to a zostaje
29 gru 19:31
beat: a robi za zwykłą liczbę tak jakby?
29 gru 19:32