...
...: Dziedziną wyrażenia wymiernego W=3x :x2−25x+2 jest zbiór
29 gru 18:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
każdy z trzech mianownikow ≠ 0
a więc jaka jest dziedzina tego wyrażenia
29 gru 18:39
...: no to co R\{−2:0} ? a bo myslalam zeby na początku pomnożyć
3x * x+2x2−25 i wtedy by mi wyszedł mianownik 3x2−75 i x1=−5 x2=5
29 gru 18:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze dwa 'x' wypadają ... pisalem ci TRZY mianowniki
29 gru 18:45
...: mozesz mi to normalnie wytłumaczyć ?
29 gru 18:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz:
| | 3 | |
1ulamek: |
| <−−− mianownik x |
| | x | |
| | x2−25 | |
2ulamek: |
| <−−− mianownik x+2 |
| | x+2 | |
| | | | x2−25 | |
3ulamek: |
| < −−− mianownik |
| |
| | | | x+2 | |
29 gru 18:53
...: czyli x1=0 x2=−2 x3=5
29 gru 18:58
...: tylko ze takiej odpowiedzi nie mam jest ale brakuje x4=−5
29 gru 18:58