Różnica w przekształceniach wykresów funkcji trygonometrycznych
Cusack: Nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy wykresami tych funkcji:
1) f(x)=sin(|x|+π3)
2) f(x)=sin(|x+π3|)
Drugi przykład rozumiem w ten sposób, że sin|x| przesuwam o wektor [−π3,0], ale w takim
razie jak interpretować pierwszy?
29 gru 21:58
Mila:

zadanie 2)
1) y=sinx popielaty
2)odbicie względem OY⇒ y=sin|x| pomarańczowy
| | π | | π | |
3)translacja o wektor[− |
| ;0] ⇒ y=sin(|x+ |
| |) |
| | 3 | | 3 | |
29 gru 22:20
Cusack: Dzięki Mila, czyli dobrze myślałem co do drugiego.
Ale jak pierwszy?
29 gru 22:27
Mila:

1) sin(x)
| | π | | π | |
2)translacja o wektor [− |
| ;0]⇒y=sin(x+ |
| ) pomarańczowy |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
3) symetria względem OX prawej strony wykresu ⇒y=sin(|x|+ |
| ) różowy |
| | 3 | |
29 gru 22:29
PW: Dla x<0 jest to sin(−x+π3), a dla x≥0 jest to sin(x+π3)
29 gru 22:30
Cusack: ok, dzięki.
29 gru 22:58
Mila: A najlepiej to rozpisać, gdy się myli .( zobacz PW)
30 gru 00:06