.
lipa: (√4+√7)2 = √4+7 dobrze?
pierwsze to jest pierwiastek z 4 i pierwiastek z 7(pierwiastek z 7 jest pod dwoma pierwiastkami
jak widać
29 gru 14:45
Licealista: nie.
29 gru 14:46
lipa: 4+√7?
29 gru 14:47
lipa: a moge to sobie rozpisać jako [
√4+
√√7]
2
29 gru 14:49
Aga1.: Odp. z 14:47 poprawna
Nie możesz tak rozpisać
29 gru 14:53
Krzysiek : Jest tak (n√a)m=n√am. Jest taki wzor −nie ? czyli zapiszemy ze(
√4+√7)2=√(4+√7)2
Teraz nastepny wzor ze √a2=|a| no to √(4+√7)2=|4+√7|=4+√7 bo wyrazenie w module
jest dodatnie i opuszczajac wartosc bezwzglegdna nie zmieniamy zmaku.
A np co by bylo gdybysmy mieli cos takiego (√3−√15)2. No to mozemy zapisaac ze to =
√(3−√15)2=|3−√15| a to juz ≠3−√15 bo wyrazenie w module jest ujemne i opuszczajac
wartosc bezwzgledna musimy zmienic znak zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej wiec
|3−√15|=−(3−√15)=−3+√15
Prosze sobie zapamietac zwlaszcza ten drugi wzor czyli √a2=|a|.
Mysle ze zrozumiales o co chodzi .
29 gru 15:28
Krzysiek : Czesc Aga .
29 gru 15:29
lipa: a (√4+√7(p{4−√7) nie moge sobie rozpisać (a−b)*(a+b), czyli a2−b2?
Dzieki krzysiek za rozpisanie
29 gru 16:04
lipa: bazinga!Odświeżam
29 gru 17:01
Licealista: napisz poprawnie
29 gru 17:04
lipa: a(√4p+{7}*(√4−√7)
29 gru 17:14
Licealista: (√4+√7)(√4−√7)
29 gru 17:19
Licealista: √a*√b=√a*b rozpisz sobie dalej.
29 gru 17:20
lipa: tak to własnie mi chodzilo, teraz czy to jest jakis wzor skr mnozenia?
29 gru 17:21
lipa: ok dzieki
29 gru 17:21
lipa: jak wezme pod jeden pierwiastek to mam a+b a−b ,tak? ^^
29 gru 17:22