Rozwiąż graficznie równiania:
vanillia: rozwiąż graficznie równiania:
a) 2
x+3= −x
f) 3
x−1=−2x
2+4x
20 gru 11:42
vanillia: wgl od czego zacząć?
20 gru 11:43
Tad:
przykład a)
Po lewej stronie funkcja wykładnicza ... wykres znasz ... (f(x)=2x ... przesunięte ...)
Po prawej stronie prosta f(x)=−x
Rysuj i zaznacz punkt przecięcia ...
20 gru 11:55
PW: a) To proste: znany z lekcji wykres funkcji f(x) = 2x przesunąć o wektor [−3,0] − dostaniemy
wykres funkcji g(x)=f(x+3)=2x+3. W tym samym układzie współrzędnych narysować wykres
funkcji h(x) = −x i zobaczyć, gdzie przecinają się wykresy g(x) i h(x). Odcięte ("x−owe
współrzędne") tych punktów wspólnych to pierwiastki równania − odpowiadają na pytanie "dla
jakich x jest 2x+3 = −x".
Wszystkie zadania polegają na tym samym: przypomnieć jak wyglądają wykresy występujących tam
funkcji i zobaczyć gdzie przecinają się.
20 gru 11:57
vanillia:

ok, po lewej stronie wykres jest przesunięty o 3 miejsca w lewo
20 gru 12:04
vanillia:

ten drugi taki
20 gru 12:09
PW: Ale w jednym układzie współrzędnych, żeby zobaczyć punkty wspólne wykresów.
20 gru 12:11
vanillia:

to ma wyglądac tak? wiec punkt wspolny to (−2,2)
20 gru 12:14
vanillia: a jak mam wartość bezwzględną to mam rozpatrywać dwa przypadki?
20 gru 12:16
PW: No pięknie, autor zadania był łaskawy i dał takie rozwiązanie, które po odczytaniu z wykresu
sprawdza się dokładnie z rozwiązaniem rzeczywistym: odczytaliśmy, że x=−2 i rzeczywiście
2−2+3 = −(−2).
Gdy jest wartość bezwzględna, to nie tyle dwa przypadki, co − dokładniej mówiąc − po
narysowaniu wykresu funkcji "bez kresek" zastosować symetrię względem osi Ox
tej części wykresu, która leży pod osią.
Tam, gdzie wartość funkcji f jest dodatnia lub zero, to |f(x)| = f(x). Wartość bezwzględna jest
bezradna wobec dodatnich − zostawia ich w spokoju. Jest natomiast bezwzględna dla ujemnych −
zamienia ich na dodatnich, czyli zmienia im znak. Taka zmiana wartości funkcji z ujemnej na
dodatnią to właśnie symetria względem osi Ox (z dołu do góry).
Przepraszam, że tak tłumaczę "jak chłop krowie", ale nie wiem, z czym masz kłopot, może nie
trzeba aż tak?
20 gru 13:49
vanillia:

do podpunktu e) oki tak rozkminiam to i srednio mi to wychodzi. narysowałam i wychodzi mi cos
takiego. to jest dobrze

to na czerwono to odbicie tej wartosci bezwzglednej
29 gru 23:53