.
asdf: Rozwiąż:
x+ 4x
2 + 16x
3 + ... = 1
od czego tu zacząć?
q = 4x?
1 = x * ...
30 gru 21:33
ICSP: x ∊ (−1;1)
1 − 4x = x
5x = 1
| | 1 | |
x = |
| − należy do rozpatrywanego przedziału |
| | 5 | |
30 gru 21:36
Maslanek: Wg mnie to można powiedzieć, że nawet jest zbieżny ^^.
Inaczej takiej sumy by nie miał
30 gru 21:36
Maslanek: Właśnie
30 gru 21:36
asdf: @ICSP
jakiego ty wzoru użyłeś na sumę ciągu geom?
30 gru 21:40
30 gru 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo przyjął |q| <1
30 gru 21:41
Trivial: Hej
ICSP, udało Ci się napisać odcinek?
30 gru 21:45
asdf: to jak mam takie coś:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + |
| + ... |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n−1 | |
30 gru 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICPS −−− a co z przypadkiem x≤−1
30 gru 21:48
Trivial: asdf, to jest suma skończona, a tamta była nieskończona.
30 gru 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
tylko bez n
S = 2
30 gru 21:49
ICSP: Trivial coś tam próbowałem pisać ale jak zwykle nie wychodzi.
30 gru 21:49
ICSP: dla x > 1 przypadek jest oczywiste
dla x = −1 rozpatrzmy kilka początkowych wyrazów
−1 , 4 , −16 , −64 , 256 ,...
widzimy że różnica między nimi będzie się zwiększać tak wie logiczne ze nigdy ich sumka nie
osiągnie 1 . Skoro różnica dla x = −1 jest taka duża to dla x < −1 będzie jeszcze większa.
Brak rozwiązania.
TO są takie oczywiste przypadki których się nawet nie rozpatruje
30 gru 21:52
asdf: Napisałem taki przykład bo chciałem się dowiedzieć, czy przy ograniczaniu z góry jakiegoś ciągu
to czy można z tego wzoru korzystać
30 gru 21:53
Trivial: | | 1 | | 1 | |
ICSP, ten szereg jest tak naprawdę zbieżny dla x∊(− |
| , |
| ).  |
| | 4 | | 4 | |
30 gru 21:53
ICSP: oo faktycznie
głupi ja głupi ja
Dzięki
Trivial za poprawienie
30 gru 21:58