Dla |x|<<1 w przybliżeniu liniowym (1+x)n=1+nx, gdzie n∊R.
| 1 | ||
Teraz mam | , gdzie d=d0+x | |
| 2d2 |
| 1 | 1 | |||
Czyli | = | . | ||
| 2d2 | 2(d0+x)2 |
| x | 2x | |||
1) rozwijając (d0+x)2=d02(1+ | )2=d02(1+ | . | ||
| d0 | d0 |
| 1 | x | |||
2) rozwijając | =(d0+x)−2=d0−2(1+ | )−2=d0−2(1−U{2x}{d0). | ||
| (d0+x)2 | d0 |
| 1 |
| ||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||
|
|
| 2x |
| 2x | |||||||||||||||||
= 1 − | ≈ (skoro | ≈0) ≈ 1 − | =1− | |||||||||||||||||
| d0 | 1 | d0 |
| 2x | ||
wyrażenia | ||
| d0 |
Wyjść z czegoś takiego... Nie pomyślałbym nawet xD
Jeden sposób więcej