Jak rysować wykresy funkcji z wartością bezwzględną?
TheLawPL: Witam!
Mam problem z wymienionymi w temacie funkcjami.
Proszę o w miarę łopatologiczne wyjaśnienie, jak takie zadania należy rozwiązywać.
Oto 3 zadania z kserówki
5.17. Narysuj wykresy funkcji
a) y=2−|x+3|
b) y=2|x+1|−4x
c) y=|x−1|+x
d) y=−|x+3|+2x
e) y=|x|+x
f) y=2|x−1|+|x+2|
g) y=|x+4|−|x−1|
h) y=√x2+4x+4−3|x+1|
i) y=|x−5|−2√x2+2x+1
j) y=−2|x|+|x−4|
5.18. Narysuj wykresy funkcji
a) y=||x−1|−|x+2||
b) y=−|2|x|−|x+1||
c) y=||x+3|−2|x+2||+2
d) y=|x+2|+|x|+|x−3|
e) y=|x−1|−2|x+2|+|x+4|
f) y=||x−4|+|x−2|−|x+1||
g) y=||x+3|−|x+1|+|x−4||−2
5.19 Narysuj wykresy funkcji
a) y=||x−2|−3|−1
b) y=||3−x|−1|+2
c) y=−||x+2|−3|+4
d) y=|||x−3|−1|−2|
e) y=|||x+1|−4|−1|
f) y=||||x|−2|−1|−2|
g) y=||||x−3|−1|−2|−3|
29 gru 17:04
Licealista: Rozpatrujesz wartość bezwzgędną w przedziałach ( usuwasz ją jak jest wartość − to przy
opuszczaniu cały wyraz ma odwrotne znaki )
W przykładzie np. h) robisz sobie wkadrat sumy czyli √(x+2)2 to =| x+2| itp, itd do końca...
29 gru 17:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
ufff ... jak dobrze że się ograniczyleś tylko do paru przykładów ... a wszystkie inne zrobisz
sam
29 gru 17:12
Licealista: rozpisał się chłopak
29 gru 17:14
TheLawPL: Proszę o sprostowanie bo nie zrozumiałem
Chodzi o te przykłady bez kwadratów i podwójnych, potrójnych i poczwórnych wartości
bezwzględnych
Jeżeli przed wartością bezwzględną jest minus to usuwa się wartość bezwzględna a to co było w
środku zmienia znaki na przeciwne
A gdy przed tym jest plus to tylko usuwa się znak wartości bezwględnej
I dalej jak w zwykłym równaniu?
Jeśli tak to jak będzie w 5.17 h) i i) oraz gdy występują podwójne, potrójne i poczwórne znaki
wartości bezwzgl.
29 gru 17:18
Licealista: to co napisałeś o 17:18 nie ma sensu

pokażę ci na przykładzie | x+2 | − | x − 3| =1
Przypadek nr 1. x∊(−∞,−2) wtedy wartość wyrażenia 1 i 2 zmienia swój znak ( wstaw sobie np. −5
w miejsce x i zobacz jaka będzie wartość)
Tak więc. −x−2−x−3=1
−2x=6 / : ( −2)
x= −3
−3 należy do założenie ( −3∊Z) więc w tym przedziale rozwiązaniem nierówności jest −3...
Zostały jeszcze dwa przypadki, rozpatrz je sam na tym przykładzie i przejdź do trudniejszych
29 gru 17:30
TheLawPL: Nie chodzi mi o rozwiązywanie równań tylko o rysowanie wykresów
29 gru 18:06
Eta:
29 gru 19:02
Eta:
29 gru 19:04