pomocy!!!!!!pilne
sylwiaaa: dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o
roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
graniastoslupa i pole jego powierzchni
20 lis 14:25
Eta:
29 gru 16:11
Janek 191:
x, x + 2 , x + 4, x + 6
zatem
x + 6 = 12
x = 6
x + 2 = 8
x + 4 = 10
Trójkąt jest prostokątny, bo 62 + 82 = 102
Objętość
V = Pp *h = 0,5 *6*8* 12 = 24*12 = 288 j3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole
Pc = 2 Pp + Pb = 2 *24 + ( 6 + 8 + 10)*12 = 48 + 24*12 = 48+ 288 = 336 j2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 gru 17:28
Eta:
29 gru 18:00