czworokąt wpisany w okrąg wykaż że
Martyna: jestem w trakcie rozwiązywania zadania i nie wiem jak dojść z
do
Proszę o pomoc ...
30 gru 12:53
PW: sin2α = 2sinαcosα (pamiętaj o "zastrzeżeniach", czyli dziedzinie równania)
30 gru 12:55
Eta:
a*sinα=b*sin2α
asinα=b*2sinα*cosα / :sinα ≠0
a=2bcosα
30 gru 12:56
Tad:
asinx=bsin2x
| a | | sin2x | | 2sincosx | |
| = |
| = |
| = |
| b | | sinx | | sinx | |
30 gru 12:58
martyna: dawno nie przerabiałąm trygonometrii i chyba mam jakies zacmienie, bo tyle to ja wiem, co
| | 2sinα*cosα | |
napislaiscie, ale czemu |
| = 2cosα? |
| | sinα | |
30 gru 13:02
martyna: podbijam
30 gru 13:09
PW: Skrócić przez sinα i już dziś nie myśl o matematyce. BAL!
30 gru 13:11
martyna: Boże jakie zacmienie, wybaczcie, juz wszystko rozumiem, skróciłam to tak jakby tam był kwadrat
a nie 2...
30 gru 13:13