Znajdź pierwiastki liczby zespolonej.
Marcin: z4 = (1+i*√3)8
Wychodzi, że z = 2(−1 + i*√3), ale robiąc dalej coś mi ciągle nie wychodzi. Jakby ktoś ładnie
to napisał, to e−piwo od razu leci.
30 gru 20:30
30 gru 20:35
Marcin: Mniej więcej tak, ale nie pomaga mi to za bardzo :<
30 gru 20:52
asdf: masz obliczyć z0,z1,z2,z3?
30 gru 20:57
Marcin: Tak, "Wyznaczyć wszystkie rozwiązania równania", powinienem był to zapisać od razu,
przepraszam.
30 gru 20:58
asdf: z
4 = (1+i
√3)
8
z =
4√(1+i√3)8
z
0 = (1+i
√3)
8/4 = (1+i
√3)
2 = 1+ 2
√3i − 3 = 2
√3i − 2
| | 2π | | 2π | |
z1 = (2√3i−2)(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 4π | | 4π | |
z2 = (2√3i−2)(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 6π | | 6π | |
z3 = (2√3i−2)(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
licz.
30 gru 21:02