Horner
Janek: Witam!
Jak moge rozwiazac to rownanie?
a3 − 84a + 288 = 0
Chcialem skorzystac z tabeli Hornera ale nie wiem jak sprawdzic przez co sie dzieli bez reszty
30 gru 22:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
szukasz pierwiastka calkowitego
30 gru 22:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli rozkladasz 288 na czynniki i sprawdzasz ... jeden calkowity będzie
30 gru 22:36
Eta:
W(6)=0
30 gru 22:37
Eta:
(a−6)(a
2+6a+48)=0
30 gru 22:38
Janek: Czyli musze po kolei podstawiac? Dlugo zejdzie zanim go znajde. Jest jakis prostszy sposob ta
taki typ rownania?
30 gru 22:38
Janek: aaa w ten sposob dzieki
30 gru 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
szybszy

wolframalpha w smartphonie/iphonie
30 gru 22:39