przekształcanie wykresu funkcji
Cusack: Mam problem z kolejnym wykresem, tj.
f(x) = (tg
2 x + 1)
−1
Zapisałem go sobie tak:
| | π | | π | | π | |
Obliczyłem wartości dla |
| , |
| , |
| i zbiór wartości wyszedł mi od <1;∞), a |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
wolframalpha pokazuje od (0;1>
Jak więc zrobić ten wykres?
30 gru 14:53
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | cos2x | |
f(x) = |
| = |
| * |
| = cos2x |
| | tg2x +1 | | | | cos2x | |
30 gru 14:58
Cusack: wszystko jasne, dzięki.
30 gru 15:12
Bogdan:
30 gru 15:18
Bogdan:
oczywiście przy określonych założeniach
30 gru 15:19