[C[Układy równań]]
Misia: Rozwiąż układy równań
a. 8x * 4y = 2
log2 x − log2 y = −1
b. xy = 8
log2 x = y − 2
c. log2 x + log4 y = −1
log2 y + log1/2 x = 2,5
30 gru 14:42
Misia: W a. jest 8x * 4y a w b. xy w c są log2 x, log4 y, log2 y, log1/2 x
30 gru 14:55
Janek191:
a)
8x * 4y = 2
log2 x − log2 y = − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy
log2 x − log2 y = − 1 ; x > 0 i y > 0
log2( x/y) = log2(1/2)
x/y = 1/2 => y = 2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wracam do I równania − podstawiam 2x za y:
8x * 42x = 2
( 23)x * (22)2x = 2
23x * 24x = 2
27x = 21
7x = 1
x = 1/7
=======
y = 2/7
=======
30 gru 23:45
30 gru 23:46