Rozwiąż układy równań
Misia: Rozwiąż układy równań
a. 8x * 4y = 2
log2 x − log2 y = −1
b. xy = 8
log2 x = y − 2
c. log2 x + log4 y = −1
log2 y + log1/2 x = 2,5
30 gru 14:31
Jolanta: (2
3)
x*(2
2)
y=2
2
3x+2y=2
1
3x+2y=1
y=2x
3x+2*2x=1
7x=1
30 gru 20:10
Eta:
b) x,>0
logarytmując pierwsze równanie logarytmem o podstawie
2
otrzymujemy:
| | 3 | |
1/ y*log2x=log28 ⇒ y*log2x=3 ⇒ log2x= |
| |
| | y | |
y
2−2y−3=0 ⇒ (y−3)(y+1)=0 ⇒ y= 3 v y= −1
to: 1/ log
2x= 1 v log
2x= −3
| | 1 | |
odp: x=2 i y=3 v x= |
| i y= −1 |
| | 8 | |
31 gru 00:03
Janek191: c)
log2 x + log4 y = − 1
log2 y + log0,5 x = 2,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log2 x + 0,5 log2 y = log2 0,5 / * 2
log2 y = 2,5 − log0,5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 log2 x + log2 y = 2 log2 0,5
log2 y = 2,5 − log0,5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log2 x2 + 2,5 − log0,5 x = log2 0,25
log2 x2 − log2 0,25 − ( − log2 x ) = − 2,5
log2 ( x2 : 0,25 ) + log2 x = − 2,5
log2 4 x2 + log2 x = − 2,5
log2 4x3 = − 2,5
4x3 = 2 −2,5
4x3 = 1/22,5
4 x3 = 1/4√2 / : 4
x3 = 1 / 16√2 = 1/ √29 = √2−9
x = [ √2−9]1/3
x = √2−3 = 1/ (2√2)
=====================
log2 1/( 2√2) + log4 y = − 1
− 3/2 + log4 y = − 1
log4 y = − 1 + 3/2 = 1/2
y = 41/2 = 2
================
31 gru 22:38
Misia: Dziękuję wszystkim za pomoc.
31 gru 23:26
Janek191:
Korzystamy z wzorów :
log a xα = α loga x
logaα x = (1/α) loga x
31 gru 23:39
Janek191:
Korzystamy z wzorów :
log a xα = α loga x
logaα x = (1/α) loga x
31 gru 23:40
tree:
xy = 8
log x = y − 2
25 lut 15:57