Geometria
Tomek: Hej przy przygotowaniu do olimpiady pojawiły się trudności z tym zadaniem. Mógłby ktoś pomóc?
Bok BC trójkąta ABC ma długość 12. Poprowadzono środkową DB boku AC. Znajdź długości odcinków
na które bok BC jest podzielony prostą przechodzącą przez wierzchołek A i środek środkowej BD.
(wykonaj rysunek pomocniczy)
30 gru 20:19
Maslanek:

To ja zrobiłem rysunek
30 gru 21:08
Maslanek: Pewnie to zły trop, ale:
| | y | | 2x | |
z twierdzenia sinusów mamy (ΔBCD): |
| = |
| |
| | sin <CBD | | sin <DCB | |
| | y | | 2x | |
podobnie (ΔABD): |
| = |
| . |
| | sin <ABD | | sin <BAD | |
Czy z tego wynika, że odpowiednie kąty są równe?
30 gru 21:14
Eta:

Teraz już z górki , rozpatrzeć odpowiednie trapezy i ich własności , napisać ładny
komentarz
oraz skorzystać z rady poczciwego
Talesa
i otrzymujemy:
|BF|= 4 , |FC|= 8
30 gru 22:12
Eta:
A swoją drogą ... bardzo fajne zadanie
30 gru 22:34
Maslanek: Ta spoko xD
Ciekawe
30 gru 22:46
Eta:
Maślanek i co się tak cieszysz ?
30 gru 22:48
Maslanek: Z Twojej wyższości
30 gru 22:54