Funkcja kwadratowa
Sylwia: Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol o równaniach:
a) f(x)=(x−3)
2 + m
b) f(x)=5(x−m)
2 + m
c) f(x)=−2(x−m)
2 − 4
gdzie m − parametr, m∊R
26 sty 19:11
Sylwia: Podbijam, o co w tym w ogóle chodzi? Jak się do tego zabrać?
26 sty 19:28
Plako: Wierzchołek ma wzór W(p,q) a postać kanoniczna wygląda tak: y=a(x−p)2+q czyli:
a) W(3,m)
czyli x=3
b) W(m,m)
x=y
c) W(m,−4)
y=−4
d) nie wiem jak kto to zrobić jak by ktoś by mógł napisać to będę wdzięczny.
28 gru 19:47
pigor: ..., zauważ, że d) W=(x,y) , gdzie
x=−m i y=2m ⇔ m=−x i y=2(−x) ⇒
y=−2x − prosta na płaszczyźnie XOY . ...
30 gru 13:34