awdawdawd
bolo: ze zbioru liczbZ={1 do 40} wylosowano trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo ze wylosowano co
najmniej jedna liczbe podzielna przez 7.
Takich liczb jest 5
Zrobilbym to na kombinacje(A')
napisz słownie: 35 z 35 * 0 z 5 + 34 z 35* 0 z 5 + 33 z 35 * 0 5, jednak to jest zle
29 gru 18:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | |
35 z 35 <−−− co to ma oznaczać  ma to oznaczać | |
| | |
29 gru 18:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro robisz z przeciwnego to zakladasz,że:
wylosowano niepodzielna przez 7 ... czyli jedną z 35 liczb
wylosowano później jedną z 34
i jedną z 33
i to jest moc A' (kolejność jest istotna)
dla odpowiednio zbudowanej Ω (ktorą powinno sie w pierwszej kolejności zbudować) obliczasz
prawdopodobienstwo
29 gru 18:07
bolo: tak to takie oznaczenie. Tzn ze sposob jest dobry ? Ω to 3 z 40
29 gru 19:38
bolo:
29 gru 22:53
Janek 191:
Losujemy 3 liczby z 40 , więc mamy N możliwości:
N = 40 ! / [ 3 ! * 37 ! ] = [ 38*39*40]/6 = 38*13*20 = 9 880
Liczby podzielne przez 7 to : 7,14,21,28,35. Jest ich 5.Wylosowano co najmniej jedną liczbę
podzielną przez 7 , czyli wylosowano jedna liczbę podzielną przez 7 lub dwie liczby podzielne
przez 7 lub trzy liczby podzielne przez 7.
Mamy zatem
n ( A) = 5* [ 35 ! / ( 2* 33 ! )] + [ 5 ! / ( 2 * 3 ! ) ] *35 + 5 ! / [ 3 ! * 2 ! ) ] =
= 5* [ (34*35)/2] + [ (4*5)/2 ]*35 + (4*5)/2 =
= 5*17*35 + 10*35 + 10 = 2 975 + 350 + 10 = 3 335
więc
P( A) = n( A) / N = 3 335 / 9 880 = 667/1976
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
30 gru 07:51
Aga1.: Artur, jestem za tym by korzystać z kombinacji
| | | | 40*39**38 | |
IΩI= | = |
| =9880 |
| | | 1*2*3 | |
Gdy wykorzysta się zdarzenie przeciwne A
' będzie nieco krócej.
Drugi sposób
A
'−żadna z wylosowanych liczb nie są podzielna przez 7.
| | | | 35*34*33 | |
IA'I= | = |
| =6545 |
| | | 1*2*3 | |
| | 6545 | | 3335 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| = |
| | 9880 | | 9880 | |
30 gru 09:37
bolo: wynik bledny, powinno wyjsc 997/998
30 gru 12:12
grazka: dlaczego bolo powinno wyjść 997/998 ?
wiem, że taka jest podawana odpowiedź, ale nie wiem jak do tego dojść... nawet nie licząc to
logicznie rozumując mi się to nie zgadza i wychodzi mi wynik taki sam jak Adze...
proszę o wytłumaczenie
15 mar 23:02
qwax02: Ten wynik w odpowiedziach po prostu jest błędny, w tym zbiorze w odpowiedziach jest mnóstwo
błędów Agaq i Janek191 policzyli dobrze
5 maj 17:12