matematykaszkolna.pl
Granica GrFaf: Potrzebuję pomocy, zacięłam się na tym zadaniu: ((sqrt{n})−1)\over sqrt{2n+2}
30 gru 21:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
n−1 

2n+2 
no i co z tym masz zrobić wyciągnąć niewymierność czy co
30 gru 21:26
Trivial: Granica, Arturze. emotka
30 gru 21:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
 1 
nie no błagam ....

i nawet niech się student nie pyta dlaczego
 2 
30 gru 21:29
Artur_z_miasta_Neptuna: https://matematykaszkolna.pl/forum/176619.html czy mi się wydaje ... czy znowu zmiany nicku ktoś tutaj preferuje
30 gru 21:30
asdf: Nie zawsze granice poznaje się dopiero na studiach emotka
30 gru 21:35
Artur_z_miasta_Neptuna: asdf ... szczerze mówiąc ... nie wierzę, aby obecni licealiści dali się zmusić do nauki granic
30 gru 21:39
Maslanek: Dają się zmuszać
30 gru 21:40
odpowiedz: Artur, niektórzy obecni licealiści uczęszczają na studium talent na pwr, gdzie takie tematy też są poruszane
30 gru 21:42
asdf: oj dają, znam takich co już całki na drugim roku w LO mięli.
30 gru 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna: Maslanek −−− to jestem pozytywnie zaskoczony odpowiedz −−− cieszę się, że tacy licealiści jeszcze istnieją ... z drugiej strony ... z całym szacunkiem ale poruszanie kwestii granic to nie jest coś co powinno być poruszane na studium talent na pwr ... ale to inna sprawa (nie mi to osądzać)
30 gru 21:44
odpowiedz: a dlaczego tak sądzisz?Zdaję sobie sprawę że to kiedyś było w liceum, no ale teraz taka podstawa programowa, a z tego co nam mowil wykladowca to ta wiedza jest niezbedna
30 gru 21:52
Artur_z_miasta_Neptuna: oczywiście że jest niezbędna ... bez niej nieruszy się pochodnych bez pochodnych całek a bez calek i różniczek leży fizyka i wszelkie przedmioty techniczne po prostu kiedyś takie studia zachecaly do twórczego myślenia ... a więc poruszane byly tematy raczej z teorii liczb, matematyki dyskretnej czyli tam gdzie jest mało teorii ... bardzo podstawowej i łatwej do przyswojenia ... a stosunkowo ciężkie problemy do rozwiązania
30 gru 21:55
odpowiedz: A mógłbyś polecić jaką książkę, którya pomogłaby mi zaliczyć takie studium?Chodzi mi dokladniej o podstawy tych pojec i wyjasnieniech typu liczenie całki z definicji pochodne, 3ciągi itp
30 gru 22:24
Artur_z_miasta_Neptuna: Skoczylas − analiza matematyczna I i II ... osobna ksiązka z teorią osoba z zadaniami do przerobienia nie jest to najłatwiejsza książka (pisana dosyć dawno, więc mnie 'obrazkowo' przedstawione są rzeczy)
30 gru 22:26