granica z ln`a
arkadiusz: Wie ktos moze jak policzyc granicę z ln(2x/x2+1), dla x −> +− nieskonczonosci ?
Moge wyciagac przed nawias tam w nawiasie? co mi da ln(2/x) co mi da ln 0 co mi da −
nieskonczonosc?
30 gru 15:24
arkadiusz: czy ktoś ma jakiś pomysł?
Z góry dziękuje
30 gru 15:33
arkadiusz: odswiezam
30 gru 16:02
pigor: ..., a więc
| | 2x | | 2x | | 2 | |
limx→±∞ln( |
| )= limx→±∞ln( |
| )= limx→±∞ln( |
| )= |
| | x2+1 | | x(x+1x) | | x+1x | |
| | 2 | | 2 | |
= ln( |
| }= ln( |
| )= tylko ln(0+)= +∞, bo w 0− logarytm nie istnieje z |
| | ±∞±0 | | ±∞ | |
definicji
30 gru 16:07
arkadiusz: a jak zrboiłem tak:
| 2x | | 2 | |
| = ln |
| = ln0 = − nieskonczonosc |
| x2(1+1/x2) | | x | |
30 gru 16:19
arkadiusz: na wolframie tez granice pokazuje − nieskonczonosc. wiec + nieskonczonosc to chyba nie bedzie
30 gru 16:20
pigor: ... no jasne napisałem bzdurę (myślałem o
−∞ (− nieskończoności) a napisałem co napisałem,
przepraszam . ...
30 gru 16:31
arkadiusz: aha

ale tak jak ja zrobilem tez mozna, prawda?
30 gru 16:35