proste działania
hermano17: 6/2(2+1) = ?
po zlikwidowaniu nawiasu mamy: 6/2*3
jeżeli pierwsze wykonamy dzielenie to wynik wynosi 9 a jeśli zaczniemy od mnożenia to mamy 1.
o ile dobrze pamiętam mnożenie i dzielenie ma ten sam priorytet, proszę mnie poprawić jeśli się
mylę
jaki będzie więc wynik i dlaczego?
30 gru 16:21
30 gru 16:25
Bobson: ale to jest zapisane tak :
62(2+1) czy
62 (2+1)

?
30 gru 16:26
krystek: 6:2*(2+1)=6:2*3=3*3=9
30 gru 16:53
hermano17: dzięki Matti, o to właśnie mi chodziło, szok, tyle lat żyłem w błędzie
30 gru 18:37