całka
m.: Ktoś mi powie jak obliczyć z tego całkę?
29 gru 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
robisz podstawienie
t= 1+x2
dt = .... dx
i rozwiązujesz
29 gru 18:04
29 gru 18:06
Artur_z_miasta_Neptuna: a gdzie tam
t = 1+x
2
to dt =

ile

pomyśl

podstawienie służy zastąpieniu 'x' nową zmienną 't' ... po podstawieniu NIE MOŻE
występować, żaden 'x' ... jedynie 't'
29 gru 18:08
m.: naprawdę nie rozumiem. móglbyś mi to jakoś inaczej wytłumaczyć?
29 gru 18:12
29 gru 18:16
m.: dziekuje za link
29 gru 18:20
Ania:
dt=2x dx
12 dt=x dx
| 3 | | 3 | | 1 | |
| ʃ t−12 dt= |
| * |
| t12 + C= 3(1+x2)12 + C |
| 2 | | 2 | | −12 + 1 | |
29 gru 18:29
m.: a jak to zrobić za pomocą przekształceń algebraicznych?
29 gru 19:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie policzysz tej całki za pomocą 'przekształceń algebraicznych'
bo funkcja pierwotna jest funkcją złożoną
29 gru 19:14
m.: polecenie do tego zadania brzmi: oblicz całki nieoznaczone, sprowadzajac je do całek
podstawowych za pomocą przekształceń algebraicznych.
29 gru 19:28