zbieżność
doob: Zbadaj zbieżność szeregu
bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki!
30 gru 20:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jakie kryterium preferujesz
30 gru 20:59
doob: porównawcze?
szereg ten jest zbieżny
30 gru 21:09
doob: nie wiem tylko jak pokazać, że jest zbieżny. proszę o pomoc!
30 gru 21:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
wystarczy zauważyć, że:
sin a ≤ a ... gdzie a≥0
a więc:
30 gru 21:14
doob: robię tak:
| | pi | | pi2 | |
√nsin2 |
| <= √n |
| |
| | 2n | | 4n | |
i nie wiem jak wykazać zbieżność tego po prawej
30 gru 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
dalej sobie poradzisz
30 gru 21:14
doob: a co z √n?
30 gru 21:14
doob: gdyby nie było √n, wykazałbym, że po prawej mamy szereg geometryczny, w którym q = 12,
a=π, skoro |q|<1, to szereg ten jest zbieżny. nie wiem co zrobić jednak z tym √n
30 gru 21:17
30 gru 21:19
Krzysiek: | | π2 | |
zbadaj zbieżność szeregu: ∑√n |
| |
| | 4n | |
korzystając z kryterium Cauchy'ego
30 gru 21:22
Trivial:
Możesz policzyć np. z Cauchy'ego.
| | 1 | |
g = lim n√n1/2(π/2n)2 = lim n√n1/2π2/22n = lim |
| n√n1/2π2 |
| | 22 | |
| | 1 | |
Korzystając z faktu, że lim n√n = 1 mamy g = |
| . |
| | 4 | |
30 gru 21:22
doob: dzięki! próbowałem kryterium Cauchy'ego, ale zrobiłem błąd

serdecznie dziękuję!
30 gru 21:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a następna rzecz:
2
n ≥ n
2 (dla n≥5)
| 1 | | 1 | | √nπ2 | | √nπ2 | |
| ≥ |
| ⇔ |
| ≥ |
| dla n≥5 |
| n2 | | 2n | | (n2)2 | | 4n | |
30 gru 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sumie juz dla n≥4 to oszacowanie jest prawdą
30 gru 21:26
doob: dziękuję

!
30 gru 22:20