podaj liczby
Karolina: przedział P=(−5,5) jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności[x−a]<d, gdzie x jest niewiadomą.
Podaj liczby a i d.
28 gru 23:33
Krzysiek : Bedzie to nierownosc |x−0|<5 i wtedy zbiorem rozwiazan takiej nierownosci jest przedzial
(−5,5) . Wobec tego a=0, d=5 Proponuje CI rozwiazac ta nierownosc i zobaczysz czy taki
wyjdzie przedzial
29 gru 00:19
Karolina: a skąd wiedziałeś że będzie to takie równanie?
29 gru 10:26
Janek 191:
a = ( − 5 + 5)/2 = 0/2 = 0
d = ( 5 − (−5))/2 = 10/2 = 5
29 gru 15:11
Karolina: skąd te wzory?
29 gru 19:11
Eta:

|x−0|<5 ⇔ |x|<5 ⇔ x∊(−5,5)
29 gru 19:16
29 gru 19:17