matematykaszkolna.pl
przedzial Amanda: rysunek1 kropka − > −3 2 kropka −> 9 Poniższy przedział jest ilustracja graficzna rozwiązania nierówności: A. |x−6|≤3 B.|x−3|≤6 Według mnie to A po opuszczeniu wartosci bezwzglednej ale proszę mnie oswiecic
30 gru 11:11
Mateusz: w a) znajdz liczby ktorych odległosc od 6 jest mniejsza lub rowna 3 czy ten przedział spełnia takie wymagania w b) podobnie sobie mowisz i sprawdzasz czy ten przedział spełnia podane warunki
30 gru 11:14
Amanda: Kurcze są 4 odpowiedzi i żadna mi nie pasuje a. |x−6|≤3 b. |x+3|<9 c. |x−3|<6 d. |x−3|≤6
30 gru 11:28
Amanda: Według mnie to będzie odpowiedź D. Dobrze myślę? Podstawiając za x liczby do 9 wszystko jest mniejsze lub 9−3≤6 . Dobrze?
30 gru 11:32
PW: Przetłumaczyć rysunek z kropkami na podwójną nierówność: −3 ≤ x ≤9 Nietrudno się domyślić, że jeśli odejmiemy stronami 3, to dostaniemy −6 ≤ x−3 ≤ 6 (celujemy na to, żeby skrajne liczby były równe co do wartości bezwzględnej). A to jest przecież inny zapis nierówności d. Amando :"Podstawiając za x liczby do 9 wszystko jest mniejsze lub 9−3≤6" Po pierwsze mówić polski, a po drugie to żaden dowód, liczb tych jest nieskończenie wiele, więc życia nie starczy.
30 gru 13:22