matematykaszkolna.pl
pytanie Krzychu: Czy można powiedzieć, że każdy trójkąt powstały na bokach trójkąta prostokątnego jest również prostokątny? Nie można prawda emotka?
29 gru 15:26
PW: Nie bardzo wiadomo co to jest "trójkąt powstały na bokach trójkąta".
29 gru 15:48
PuRXUTM: rysunekjeśli o to chodzi emotka może być taki ( istnieje ) ale na pewno nie każdy emotka
29 gru 15:50
Krzychu: rysunekobierasz trzy dowolne punkty na każdym z boków i czy zawsze ma wyjść trójkąt prostokątny?
29 gru 15:53
Krzychu: w sumie jasne że nie ale dziwne polecenie wprowadziło mnie do takiego rozumowania, ze trzeba wykazać ze kazdy powstały trójką na bokach trójkąta prostokątny jest również prostokątny...
29 gru 15:54
Mila: Krzychu przepisz dokładnie treść zadania z książki.
29 gru 16:12
Krzychu: Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach. 2x−y+2=0, x−y=0, x+y−2=0. Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny. Dla mnie tu czegoś brakuje, tego że wierzchołki tego trójkąta ABC zawierają się w punktach przecięcia się tych prostych. Czy to jest może zawarte w poleceniu, tyle że ja nie widze emotka?
29 gru 16:36
Mila: rysuneka: 2x−y+2=0, ⇔y=2x+2 b: x−y=0, ⇔y=x c: x+y−2=0.⇔y=−x+2 proste b⊥c bo współczynniki kierunkowe 1*(−1)=−1 (warunek prostopadłości a1*a2=−1) ∡C=900 II sposób Możesz też obliczyć długości boków i skorzystać z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa III sposób obliczyć cos kąta C
29 gru 17:26
Krzychu: Dla mnie tu czegoś brakuje, tego że wierzchołki tego trójkąta ABC zawierają się w punktach przecięcia się tych prostych. Czy to jest może zawarte w poleceniu, tyle że ja nie widze ?
29 gru 17:32
Krzychu: Już wiem, BOKI zawierają się w tych prostych. BOKI, a nie wierzchołki.
29 gru 17:34
Mila: Już "zaskoczyłeś"?
29 gru 17:49