stereometria-rzuty
PuRXUTM:

hej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć rzuty prostokątne bo nie za bardzo ogarniam...

np. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. Krótsza przekątna
graniastosłupa ma długość d i tworzy ze ścianą boczną kąt β. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
W odp. jest taki rysunek, czy zawsze ten rzut prostokątny musi byś pod kątem prostym z
wysokością ? bo tak mi się wydaje,
Mam problem ze znajdywaniem tych rzutów...
28 gru 13:27
PuRXUTM: podbijam, proszę o pomoc
29 gru 15:36
TOmek: jedyny powód dla którego nie lubiłem stereometrii to niedomówienia i umowne zasady przy
niektórych kątach. Jeśli jesteś przyszłym maturzystą to nie martw CKE zawsze dawało
zrozumiałe zadanie stereomtrii w sensie rysunku o jaki to kąt chodzi, bo wiedzą ,że w tym
temacie jest wiele niedomowien.
29 gru 15:44
PuRXUTM: no jestem maturzystą

Ale też na przyszłość chciałbym wiedzieć

Jeśli ktoś ma ochotę mi to
wytłumaczyć to proszę bardzo
29 gru 15:48
Janek 191:
Polecam podręcznik : GEOMETRIA dla klasy IV LO i Technikum
Zofii Krygowskiej i Gustawa Trelińskiego , wyd. PZWS Warszawa np. 1972
Może jest gdzieś w bibliotece ?
29 gru 16:08
Eta:
Ja mam takich kilka
29 gru 16:16
PuRXUTM: Eto to streść mi

Chociaż w wydaniu mini mini

Proszę
29 gru 19:44
Eta:
Z samej nazwy "rzut prostokątny" ⇒....
29 gru 19:46
PuRXUTM: no czyli musi być kąt prosty...
29 gru 19:48
Eta:
29 gru 19:51
Eta:
Dawaj konkretne zadanie
29 gru 19:51
PuRXUTM: masz wyżej
29 gru 19:58
PuRXUTM: no i co Eto pomożesz ?
29 gru 22:09
Eta:
| | h | |
Pp=a2*sinα i Pp=a*h ⇒ a= |
| |
| | sinα | |
| | dsinβ | | d2*sin2β | |
w ΔEBD1: h=d*sinβ , to: a= |
| , Pp= |
| |
| | sinα | | sinα | |
| | α | | α | |
ze wzoru cosinusów : e2= 2a2(1−cosα) = 2a2*2sin2 |
| ⇒e= 2a*sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz oblicz "H" =..
i V=....
29 gru 22:29
Eta:
No i co? dokończyłeś?

Wynik można też podać bez zamiany na kąty połówkowe .
29 gru 22:59
Eta:
No i tyle płakał i......... pewnie zasnął z tego
29 gru 23:29
30 gru 14:46