zadanko
mat: Proszę o pomoc w równaniu rózniczkowym y'+y=x2podzielić przez y2 wiem tylko że jest to chyba
równanie Bernuliniego
29 gru 22:28
mat: proszę o pomoc
29 gru 22:46
mat: pomożecie
29 gru 23:10
mat: Prosze o pomoc!
30 gru 13:54
Trivial:
Toż to zwykłe równanie różniczkowe liniowe.
y' + y = x2
yj = Ce∫−1dx = Ce−x.
Przewidujemy rozwiązanie szczególne:
ys = x2 + Ax + B
Wstawiamy do równania:
2x + A + x2 + Ax + B = x2
Skąd
A = −2
B = 2
Zatem
y = x2 − 2x + 2 + Ce−x, C∊R
30 gru 15:18
mat: to nie jest zwykłe równanie różniczkowe
30 gru 19:08
mat: to trzeba metodą bernuliniego
30 gru 19:10
mat: proszę o pomoc
30 gru 19:18
Trivial: To jest zwykłe równanie różniczkowe i nie trzeba metodą 'bernuliniego' (sic!).
30 gru 20:58
30 gru 21:38
Trivial: Na drugi raz niech pisze normalnie.
30 gru 21:41
Krzysiek: lepsza taka pisownia niż przykładowo 1+x/x
30 gru 21:42
Trivial: | | x2 | |
Tym razem nawet do głowy mi nie przyszło że tam może być |
| . Jak teraz o tym pomyślę |
| | y2 | |
to nie wiem dlaczego.
30 gru 21:44
mat:
z'3=y2 y'
y2 y' +y3 =x2
z'3+z=x2 Przepraszam może Panie Krzysztofie mi to wyjaśnić bo tego momentu nie rozumiem
30 gru 22:51
Krzysiek: ale czego konkretnie nie rozumiesz?
podstawienie:
z=y3
liczę pochodną z'
z'=3y2 y'
i podstawiam do wzoru...
30 gru 23:17
mat: Przepraszam mógłby mi pomóc w dokończeniu tego zadania doszedłem do momentu z=C razy e do
potęgi −3x i dalej nie wiem
3 sty 18:17
mat: Przepraszam mógłby mi pomóc w dokończeniu tego zadania doszedłem do momentu z=C razy e do
potęgi −3x i dalej nie wiem
3 sty 18:17
mat: Przepraszam mógłby mi pomóc w dokończeniu tego zadania doszedłem do momentu z=C razy e do
potęgi −3x i dalej nie wiem
3 sty 18:18
mat: Proszę o pomoc
3 sty 18:45