nierówność
patka: Rozwiąż nierówność (2x − 3) (x + 1) ≤ x (x + 1).
30 gru 11:20
Tad:
(x+1)(2x−3−x)≤0
itd −
30 gru 11:23
patka: a co dalej?
30 gru 11:31
Krzysiek : Pani Patrycjo. WIdze ze sa wielkie trudnosci . Proponuje wiec aby rozwiazywac to na zywca bez
kombinowania dopoki sie nie nauczy
mamy tak (2x−3)(x+1)≤x(x+1) −wymnozyc nawiasy czyli 2x2+2x−3x−3≤x2+x −teraz sobie
uporzadkujemy i mamy 2x2−x−3≤x2+x . Mamy juz uporzdkowane wuec wszystko na lewa strone
nierownosci i przyrownujemy do zera . Bedzie tak 2x2−x2−x−x−3≤0 −redukcja i bedzie
x2−2x−3≤0 . CO dostalismy . Nierownosc kwadratowa . CO teraz musimy zrobic . ROzwiazac ta
nierownosc i okreslic przedzial (przedzialy ) gdzie ta nierownosc jest ≤0 Teraz zobacz ze
wspolczynnik przy x 2 jest >0 czyli dodatni wiec ramiona paraboli beda do gory . Bedzie to
wazne przy rysowaniu wykresu .
To mamy x2−2x−3≤0 to Δ=b2−4ac= 4+12=16 to √Δ=4 i miejsca zreowe x1=−b−√Δ/2a=2−4/2=−1 i
x2=−b+√Δ/2a=2+4/2=3 .
Mamy miejsca zerowe wiec narysuj sobie wykres i zobaczysz ze ta nierownosc jesj ≤0 w przedziale
<−1,3>
Przedzial jest domkniety bo jest ≤0 . Patrzysz gdzie wykres jest pod osia OX .
A jak juz sie nauczysz inaczej to to zobacz co napisal Tad
(x+1)(2x−3−x)≤0 to (x+1)(x−3)≤0 − Teraz zobacz ze (x+1)(x−3) jest to postac iloczynowa i ztej
postaci masz za darmo miejsca zerowe czyli x+1=0 to x=−1 i x−3=0 to x=3 . ZObacz ze tam nam
wyszlo tak samo . .Jednak proponuje Ci robic to najpierw na zywca troche dluzej ale zrobisz .
Czesc.
30 gru 12:12
patka: dziękuje Panie Krzysiu bardzo mi to pomogło
30 gru 12:18
Krzysiek : Patrycjo. Na zdrowie .
30 gru 14:28