GRANICA lnx/x
Ki*: jak zabrać się za taką granicę ?
30 gru 21:58
Maslanek: L'hospitalem
30 gru 22:00
30 gru 22:01
diks: (x)' = 1
30 gru 22:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc co zostaje

można też wykazać ,że lnx << x dla dowolnego x>0
30 gru 22:02
Ki*: a czy możesz mi ją przybliżyć ? bo mój wykładowca niestety nie ma czasu na to .......
30 gru 22:02
diks:
czyli wyjdzie 0 chyba, bo liczba przez nieskończoność
30 gru 22:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co ... metode d'Hospitala?
| | f(x) | | 0 | | ∞ | |
jeżeli masz granice postaci lim |
| typu [ |
| ] lub [ |
| ] |
| | g(x) | | 0 | | ∞ | |
to możesz zastosować metodę d'Hostpilata:
| | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| = H = lim |
| <−−− pisze się literkę 'H' nad/pod znakiem |
| | g(x) | | g'(x) | |
równa się w celu zaznaczenia, że zastosowano metodę d'Hospitala
30 gru 22:04
diks: ja w sumie też jeszcze nie miałem reguły l'hospitala
30 gru 22:04
diks: noi Artur zawsze prosto i czytelnie wszystko wytłumaczy
30 gru 22:05
Ki*: czyli przykładowo taką granicę też nim mogę sobie policzyć, prawda ?
30 gru 22:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale nie lim=

za takie coś kiedyś linijką po łapach dawali ... szkoda że przestali
30 gru 22:08
Ki*: wiedziałam że jak pominę WAŻNĄ KWESTIĘ to zaraz będzie afera
30 gru 22:09
Trivial: A tak w ogóle to skąd to się bierze 'lim = coś'. Nie wiem.
30 gru 22:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | ex | |
lim |
| bym jeszcze mogł przeboleć |
| | x2 | |
| | ex | | ex | |
limx−>∞ |
| albo limx−>−∞ |
| |
| | x2 | | x2 | |
przy tych dwóch granicach możesz zastosować metodę d'Hospitala
30 gru 22:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
Trivial z tego samego miejsca z którego masz sin = x albo ln2 = cośtam coś tam
30 gru 22:12
Ki*: aa ok, już widzę... "="
30 gru 22:15
Ki*: czyli w tym przykładzie
30 gru 22:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
30 gru 22:20
Ki*: To dziękuje Ci w takim razie.
Jest mały sukces chociaż to dopiero przykład jeden z miliona innych do zrobienia
30 gru 22:24
Ki*: a jeszcze jedno mam pytanie
czy jak liczę sobie granicę z tej metody i dochodzę mimo to w którymś momencie do symbolu
nieozn. to czy mogę później jeszcze zastosować inną metodę ( np. wyciąganie przed nawias najw
potęgi )

czy już nie wolno tego robić
30 gru 23:24