zmienna x
Ania: hej mam problem z takim zadaniem Wiadomo że jednym z rozwiązań równania ze zmienną x:
x3−7x+a=0 jest 3.Pozostałe rozwiązania tego rownania to
A.−1 i −2
B.−1 i 2
C.1 i −2
D.1 i 2
30 gru 12:05
Maslanek: Niech W(x)=x3−7x+a
Z twierdzenia o reszcie: W(3)=0 ⇒ a=−6
Wtedy W(x)=x3−7x−6
Z twierdzenia o reszcie: ...
30 gru 12:08
Ania: tak też mam,ale patrz dalej wychodzi
x3−7x−6=0
x3−x−6x−6=0
x(x2−1)−6(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−6(x−1)=0
(x−1)(x+1)(x−6)=0
a takich odpowiedzi nawet nie ma
30 gru 12:13
Maslanek: W(−1)=−1+7−6=0
W(1)=1−7−6≠0
W(2)=8−14−6≠0
W(−2)=−8+14−6=0.
Raczej nie
30 gru 12:15
Maslanek: Tam:
x3−x−6x−6=0
x(x2−1)−6(x+1)=0
...
30 gru 12:16
Ania: aaa czyli tylko sobie podstawiam

dziękuję ci bardzo
30 gru 12:18