dwa zadania
tn: Witam.
1. W pierwszej urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe, a w drugiej urnie 7 czarnych i 8 białych.
Losujemy dwie kule bez zwracania z pierwszej urny i dwie kule ze zwracaniem z drugiej urny.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech kul białych
Tego zadania nie rozumiem w ogóle.
2.
W sklepie owocowo−warzywnym w sprzedaży jest sześć odmian jabłek. Każdy z sześciu klientów,
którzy dokonali zakupów w tym sklepie w ciągu ostatniej godziny, kupił kilogram jabłek. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
B−trzy osoby kupiły jabłka tej samej odmiany, a pozostałe trzy kupiły jabłka różnych odmian.
Tutaj w tym drugim, Nie rozumiem. Niby otrzymałem wynik jaki trzeba, ale jednak nie wiem
dlaczego dobrze.
Popatrzcie:
Wybieram trójkę osób. Kombinacja 3 z 6. Mnożę razy sześć, bo na tyle sposobów ta trójka może
wybierać sobie jeden rodzaj.
Potem powinienem mnożyć razy 5 * 4 * 3.
Ale wg mnie, powinienem potem mnożyć razy: (3*5) * (2*4) * (1*3).
Dlatego tak, ze potrzebuję, że wybieram najpierw osobę, a potem dla niej jakąś odmianę.
Dlaczego więc nie powinno być tak jak ja napisałem?
29 gru 21:17
Eta:

Z U
1 −− losowanie bez zwracania , z U
2 −−− losowanie ze zwracaniem
zd.A={ (B,B, b, c) (B,C,b, b)}
| | 4 | | 3 | | 8 | | 7 | | 4 | | 6 | | 8 | | 8 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| =..... |
| | 10 | | 9 | | 15 | | 15 | | 10 | | 9 | | 15 | | 15 | |
29 gru 22:58
PW: Strasznie podchodzisz do rozwiązywania zadań. Jest to sposób, który skrótowo określam nazwą
"Jak to się robi", odpowiedź brzmi − "to trzeba pomnożyć".
Elementarz: skonstruuj przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω (inaczej mówiąc opisz wszystkie
możliwe zdarzenia, nic jeszcze nie licząc).
No więc: zdarzeniami elementarnymi są wszystkie możliwe przyporządkowania "klient → odmiana
jabłka". Klienci są w sposób naturalny uporządkowani przez kolejność przychodzenia do sklepu.
Dobrym modelem matematycznym będą więc wszystkie ciągi sześciowyrazowe o wartościach w zbiorze
{1,2,3,4,5,6}. Na przykład jednym ze zdarzeń jest (3,4,1,1,2,6) − ciąg ten ilustruje przypadek
"pierwszy klient nabył jabłka trzeciej odmiany, drugi klient − jabłka czwartej odmiany, trzeci
i czwarty klient kupili jabłka pierwszej odmiany, piąty − drugiej i szósty − szóstej. takie
ciągi nazywane są 6−elementowymi wariacjami z powtórzeniami o wartościach w zbiorze
6−elementowym.
Oczywiście tego wszystkiego w rozwiązaniu zadania nie musisz pisać − wystarczy
Ω = {(a1,a2,a3,a4,a5,a6): ai∊{1,2,3,4,5,6}},
|Ω| = 66
Jeżeli jednak tego nie zrobisz, tylko zaczynasz gorączkowo kombinować − co przez co pomnożyć,
żeby "wyszło", to przepadłeś.
Spróbuj teraz elegancko opisać: jakie wariacje tworzą zdarzenie B.
29 gru 23:18
tn: Dzięki Wam za wsparcie

!
Jutro przeanalizuję co napisaliście na spokojnie

Dzięki wielkie za zaangażowanie
29 gru 23:23
Mila: zadanie 2)
| |
wybrana trójka osób (kupi tę samą odmianę) |
| |
V
53=5*4*3 to 3 wyrazowe wariacje bez powtórzeń z 5 elementów
29 gru 23:25
Eta:
29 gru 23:28
Mila: 1) mamy sytuacje sprzyjające:
z I urny kolejność nie jest ważna w drugiej tak
Czarnym kolorem I urna
czerwony II urna
| | 6 | | 56 | | 24 | | 64 | |
P(A)=2* |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | | | 152 | | | | 152 | |
30 gru 00:02
Eta:
Echh .... zapomniałam o kolejności
30 gru 00:18
Mila: Witaj Eto, nie sprawdzałam Twojego rozwiązania, ale pamiętam, że moi uczniowie zawsze mają
problem z tym zadaniem.
30 gru 00:24
Eta:
Na to samo wyjdzie i moim sposobem po dorzuceniu jeszcze (BBcb)
30 gru 00:33