wyznaczyć y(x)
Kevio: Mam problem. Muszę uzyskać y po jednej stronie a resztę po prawej tak aby dało się z tego
narysować wykres y(x). Równanie wygląda tak:
1,5*105=13x2+7,5y2+14xy+105
Już nie raz się zacinałem na tego typu równaniach. Jest ktoś w stanie pomóc?
29 gru 19:33
MQ: Jest to równanie krzywej 2 stopnia −− tylko w wyjątkowych przypadkach można je sprowadzić do
jawnej zależności y=f(x)
29 gru 19:39
29 gru 19:40
Kevio: Kolega miał taki przykład:
1,5*105=8x2+15xy+12y2+105
i wyszło mu coś takiego co wykładowca zaliczył:
y=124(−15x+/−√2,4*106−159x2)
Muszę uzyskać coś podobnego i będzie git.
29 gru 19:44
MQ: No to musisz sprowadzić to do postaci:
(ax+by)
2=g(x)
wtedy rozwiązanie masz:
a i b znajdujesz z rozpisania prawej strony:
a
2x
2+2abxy+b
2y
2
i b
2 to wsp. przy y
2
oraz ab to wsp. przy xy
29 gru 19:54
Kevio: Dzięki
29 gru 20:55