pytanie
tn: Ze zbioru A wybieramy losowo dwie różne liczby. Jakie jest prawd−stwo. wylosowania dwóch liczb,
których suma jest większa niż 17.
A = {1,2,3,...,17}
Pytanie moje:
Jaka tu będzie omega?
Na ile sposobów można wylosować dwie liczby z zbioru A.
No więc powinna być niby kombinacja 2 z 17. Jednak ja uważam, że zgodnie z regułą mnożenia:
pierwszy wybieramy na 17 sposobów, a drugi na 16
Co jest nie tak w moim pojmowaniu kombinatoryki ?
30 gru 15:26
anka: Zadaj sobie pytanie, czy kolejnosć jest ważna
30 gru 15:37
tn: no właśnie ja tego nie wiem, czyważna czy nieważna
Niby nie, przecież suma ta sama jest.
30 gru 15:49
Mila: Reguła mnożenia uwzględnia porządek.
To zadanie możesz zrobić na dwa sposoby.
a) uwzględniasz kolejność − wariacje bez powtórzeń. (reguła mnożenia)
b) nie uwzględniasz kolejności − kombinacje
30 gru 15:50
tn: no własnie, a czy muszę uwzględniać porządek ?
30 gru 15:56
tn: W ogóle, jak rozwiązać to zadanie?
Z moich obliczeń wynik, żę takihc pra jest 54.
30 gru 15:57
tn: ?
30 gru 16:34
Mila: | | | |
Nie uwzględniam porządku i |Ω|= | =8*17 |
| | |
(1,17)
(2,16); (2,17)
(3,15); (3,16); (3,17)
.
.
(8,10)(8,11)(8,12)(8,13),(8,14)(8,15)(8,16)(8,17) 8 par
(9,10)(9,11)(9,12)(9,13),(9,14)(9,15)(9,16)(9,17) 8 par i dalej zmniejsza się o 1 parę w
każdym wierszu
itd
1+2+3+4+5+6+7+8+8+7+6+5+4+3+2+1=
30 gru 16:44
Mila: Można też znaleźć prawidłowość w liczeniu par, ustalając jakie sumy mogą wyjść
najmniejsza to 18, największa (16+17).
30 gru 22:40