Wzory Vietea
M.: Wykaz ze rownanie x
4 −4{3}x
2 + 4 = 0 ma cztery rozne pierwiastki. Oblicz sume czwartych poteg
tych pierwiastkow.
Z gory bardzo dziekuje
30 gru 11:45
Aga1.: Wykonaj podstawienie
x2=t, t>0
i zapisz porządnie
30 gru 11:47
Tad:
a co oznacza 4{3}x
2−
30 gru 11:48
Artur z miasta Neptuna:
Wprowadzasz zmienna pomocnicza t=x2 , t>0
i obliczasz pierwiastki
30 gru 11:48
M.: Popelnilam blad przepisujac zadanie, oczywiscie chodzi o x4 − 4√3 + 4 = 0
30 gru 11:48
Aga1.: Sądzę,że ostatnie równanie też zawiera błąd
30 gru 11:51
M.: X4 − 4√3x2 + 4 = 0
30 gru 11:51
M.: X4 − 4√3x2 + 4 = 0
30 gru 11:51
M.: X4 − 4√3x2 + 4 = 0
30 gru 11:51
M.: Przepraszam za bledy, ale uzywam urzadzenia mobilnego ktore znacznie utrudnia pisanie.
30 gru 11:52
Aga1.: Równanie
x4−4√3x2+4=0 ma 4 różne rozwiązania
gdy równanie
t2−4√3t+4=0
ma 2 różne pierwiastki dodatnie
Oblicz je.
30 gru 11:56
M.: A jak obliczyc sume czwartych poteg pierwiastkow rownania?
30 gru 13:05
Aga1.: x14+x24+x34+x44=
30 gru 17:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
x14 + x24 + x34 + x44 ... albo liczysz na piechotę mając pierwiastki
30 gru 17:41