moje rozkminy w ciche dni;)
Mariusz: Coś mi się ubzdurało: arctgx =tgx
−1 czyli 1/tgx
ctgx= 1/tgx więc arctgx = ctgx
30 gru 17:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
ubzdurało Ci się
30 gru 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
arctgx = tg−1x <−−−− taki zapis otrzymasz np. w mathematice, albo na kalkulatorze
matematycznym ... ale to nie oznacza (tgx)−1 ... −1 oznacza funkcję odwrotną
30 gru 17:10
Mariusz: to dobrze... na kalkulatorze nie mam ani ctg ani ctg
−1 i nabrałem dziwnych podejrzeń, że
tan
−1 oznacza ctg
30 gru 17:23