pomoc
student: Wyznacz moduł liczb zespolonych:
a) 4
b) 1+i
Wyznacz argument liczb zespolonych
a) 3
b) 1+i
29 gru 19:20
asdf:

moduł jest to inaczej odległość punktu od x=0, y =0. Dlatego jest to opisane wzorem:
a = liczba rzeczywista
b = liczba urojona
z=
√a2 + b2
na przykład punkt −i + 1
a ( liczba rzeczywista) = 1
b ( liczba urojona) = −1 (jego wartość, czyli nie −i tylko −1i = −1, NIE PODAJESZ i)
Zobacz, że można skorzystać z tw. pitagorasa:
a
2 + b
2 = z ⇒ z =
√a2 + b2
√12 + (−1)2 =
√1+1 =
√2
29 gru 19:28
student: Dzięki, a druga część (argumenty) ?
29 gru 19:30
wisisz mi piwo ;): |z|=√a2+b2
a) |4|=2
b) |1+i|=√2
a) Φ=0 − punkt leży na osi Ox na jego dodatniej części
b) a=1 b=1
tgΦ=b/a=1 ⇒ Φ=π/4
29 gru 19:32
29 gru 19:32
Eta:
29 gru 19:32
student: To już 2 wiszę piwa

Eta, na tą stronę natknąłem się w Święta
29 gru 19:34
Eta:
To teraz "trenuj"
29 gru 19:35
asdf: @wisisz mi piwo

za błędy sie nie daje piwa

(pkt a)
29 gru 19:55