dowodzenie nierównośći
patii: Wykaż, że jeżeli x, y, z są liczbami dodatnimi oraz xyz =1, to
(1+x)(1+y)(1+z)≥8
jakieś sugestie jak to zacząć ?
30 gru 22:38
Maslanek: Właściwie to tak

Dzisiaj już czytałem rozwiązanie.

Skorzystaj z tego, że a+b≥2
√ab
30 gru 22:42
patii: własnie wiem mam juz te równania zapisane do tego momentu rozumiem ale nie czaje co dalejdo
kwadratu czy co ?
30 gru 22:43
Eta:
z nierówności między średnimi am≥gm
| 1+x | | 1+y | | 1+z | |
| ≥√x i |
| ≥√y i |
| ≥√z |
| 2 | | 2 | | 2 | |
mnożąc stronami
(1+x)(1+y)(1+z)≥8
√xyz= 8*1
c.n.u
30 gru 22:46
patii: dziękuje
30 gru 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
należy wykazać, że:
| 1 | | x2+1 | |
| + x = |
| ≥ 2 dla dowolnego x>0 |
| x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+x)(1+y)(1+ |
| ) = 1 + x+y+ |
| + xy + |
| + |
| + 1 ≥ 1 + 2 + 2 + 2 + 1 = 8 |
| | xy | | xy | | y | | x | |
30 gru 22:50
Mila: Zał. x,y,z − liczby dodatnie i xyz=1
(1−√x)2≥0
(1−√y)2≥0
(1−√z)2≥0⇔
1+x≥2√x
1+y≥2√y
1+z≥2√z mnożymy stronami
(1+x)(1+y)(1+z)≥2*2*2√xyz
(1+x)(1+y)(1+z)≥8
30 gru 22:51
Eta:
Ciągle powielacie rozwiązania
30 gru 22:52
Maslanek: A Ty korzystasz z rad młodszych kolegów xDD
30 gru 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś ... ja miałem oryginalny
30 gru 23:00
Eta:
Wiem, wiem ...... nawet za baaardzo "oryginalny"
30 gru 23:30