Oblicz pochodne
michał: Oblicz pochodne
a) f(x) = 3x
2 − 5x + 1
| | 1 | |
b) f(x) = (√x + 1)( |
| − 1) |
| | √x | |
a) f'(x) = 6x − 5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) f'(x) = |
| − |
| − |
| − |
| |
| | 2x | | 2√x | | 2x2 | | 2√x3 | |
Dobrze?
23 gru 23:38
ICSP: pierwsza dobrze.
druga źle (najpierw wymnóż nawiasy a później licz pochodną )
23 gru 23:41
michał: b) 0
| | −6x2 | |
f'(x) = |
| |
| | x5 + 2x3 + 1 | |
23 gru 23:46
ICSP: b) nadal źle
c) też źle − tutaj głupi błąd. Licznik jest dobrze policzony tylko w mianowniku powinno być
zamiast x5 to x6. Najlepiej zostawiaj to w postaci : (1+x3)2 − unikniesz takich błędów.
23 gru 23:50
michał: d) f(x) = (1 +
√x)(1 + x
1/3)(1 + x
1/4)
f(x) = (1 + x
1/2)(1 + x
1/3)(1 + x
1/4) = 1 + x
1/3 + x
1/2 + x
5/6 + x
1/4 +
x
7/12 + x
3/4 + x
26/24
dobrze to wymnożyłem?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) f(x) = (√x + 1)( |
| − 1) = 1 − √x + |
| − 1 = −√x + |
| |
| | √x | | √x | | √x | |
23 gru 23:54
ICSP: teraz b jest moim zdaniem dobrze
co do d wygląda
24 gru 00:02
michał: ok to pochodna jest łatwa do obliczenia w d) więc kolejne przykłady:
e) f(x) = (x
2 + 1)
4
e) f'(x) = 8x
7 + 24x
5 + 24x
3 + 8x
| | 2 | |
f) f'(x) = − |
| |
| | x2 − 2x + 1 | |
| | 1 | |
g) f'(x) = |
| |
| | x4 + 2x2 + 1 | |
I jak obliczyć pochodną z czegoś takiego:
h) f(x) = (1 + 2x)
30
24 gru 00:05
michał: czy h) f'(x) = 30 * (2x + 1)
29 * 2

?
24 gru 00:07
24 gru 00:08
Mila: Tak.
24 gru 00:08
michał: | | 1 | | 1 | | 1 + x2 + 2x | |
f'(x) = |
| * ( |
| )−2/3 * |
| |
| | 3 | | 1 + x2 | | 1 + 2x2 + x4 | |
24 gru 00:13
świąteczny ICSP: i) pochodna funkcji zewnętrznej policzona dobrze. Pochodna wewnętrznej źle.
Nie zapominaj o tym ze (1)' = 0
0 * (1+ x2) = 0
24 gru 00:14
michał: fakt, więc:
| | 1 | | 1 | | 2x | |
i) f'(x) = |
| * ( |
| )−2/3 * |
| |
| | 3 | | 1 + x2 | | 1 + 2x2 + x4 | |
| | 1 | |
f'(x) = |
| * (−4x3 − 8x7) |
| | 2 * √(1 − x4 − x8)3 | |
24 gru 00:19
świąteczny ICSP: michale
podaj mi kolejność wzór z których skorzystałeś w przykładzie j.
24 gru 00:22
michał: k) f(x) = 2
x + 3
f'(x) = 2
x + 3ln2 * (x + 3)' = 2
x + 3ln2*1
l) f(x) = x10
x
f'(x) = 1 * 10
x + x * 10
x * ln10
24 gru 00:24
świąteczny ICSP: k

l

(ewentualnie wyciągnąć 10
x przed nawias
m

(ewentualnie wyciagnąć e
x przed nawias i skrócić z mianownikiem.
24 gru 00:26
michał: w j) tam będzie
| | 1 | |
f'(x) = |
| * (−4x 3 − 8x 7) teraz ok  ? |
| | 2 * √1 − x4 − x8 | |
24 gru 00:26
michał: n) f(x) = x
2(x + 1)e
x = (x
3 + x
2)e
x = x
3e
x + x
2e
x
f'(x) = 3x
2e
x + e
xx
3 + 2xe
x + e
xx
2
o) f(x) = e
xlogx
| | 1 | |
f'(x) = exlogx + (logx)'ex = exlogx + |
| ( ex} |
| | xln10 | |
24 gru 00:29
świąteczny ICSP: pierwsza wersja była dobra w j. Już troszkę późno jest i zaczynam się mylić
24 gru 00:30
świąteczny ICSP: n i o

chociaż w obydwu przypadkach możesz wyłączyć jeszcze e
X przed nawias
24 gru 00:33
michał: q) f(x) = e
x2
f'(x) = e
x2 * 2x
r) f(x) = x
10logx
| | x10 | |
f'(x) = 10x9logx + |
| |
| | xlog10 | |
24 gru 00:35
michał: s) f(x) = e
ex
f'(x) = e
ex * e
x = e
ex + x
t) f(x) = loglogx
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| * |
| |
| | logxln10 | | xln10 | |
u) f(x) = log
10(x − 1)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| * (x − 1)' = |
| * 1 |
| | (x − 1)ln10 | | (x − 1)ln10 | |
24 gru 00:43
świąteczny ICSP: wygląda dobrze. Jeszcze jutro rano postaram się to przejrzeć.
24 gru 00:55
michał: v) f(x) = 10
2x − 3
f'(x) = 10
2x − 3ln10 * (2x − 3)' = 10
2x − 3ln10 * 2
w) f(x) = 2
3x
f'(x) = 2
3xln2 * (3
x)' = 2
3xln2 * 3
xln3
24 gru 00:56
michał: a jak obliczyć coś takiego:
x) f(x) = log
2|log
3(log
5x)|
24 gru 00:59
michał:
24 gru 01:04
Basiek: | | log5e | | log3e | | log2e | |
f'(x)= |
| *| |
| |*| |
| | |
| | x | | log5x | | log3(log5x) | |
Nie jestem pewna, co do modułów...
24 gru 01:35
michał: Basiek Twoje raczej jest na pewno źle, ponieważ chyba jak jest moduł musimy rozpatrywać
x > 0 i x < 0. Ale tego nie jestem pewny, więc pytam

.
24 gru 13:25
Basiek: Jeśli ugryziemy to tak, to....
dla log
3(log
5x)>0
| | log5e | | log3e | | log2e | |
f'(x)= |
| * |
| * |
| |
| | x | | log5x | | log3(log5x) | |
lub
dla log
3(log
5x)<0
A tu już sprawa jest na tyle skomplikowana, że poprosiłabym o pomoc wujka Wolframa.
24 gru 13:37
michał: może ktoś inny się wypowie?
24 gru 13:39
Basiek: Przykro mi, że jestem niepomocna. Generalnie− nie zdałam tego kolosa. Masz może odpowiedzi, bo
ciekawa jestem?
I hm, skąd te przykłady?
24 gru 13:43
michał: gdybym miał odpowiedzi nie zakładałbym tematu na forum, przykłady − z listy mam jeszcze wiele
innych znacznie ciekawszych

.
24 gru 13:56
Basiek: Największa głupota świata to nie dać studentom odpowiedzi do zadań. Możesz sobie je robić w
nieskończoność
źle, sądząc, że jest okej.
Powodzenia z pochodnymi, całkami i innymi.
24 gru 13:59
michał:
24 gru 17:03
michał: może ktoś pomóc?
24 gru 23:09
michał: Mógłby ktoś pomóc z tym przykładem z wartości bezwzględnej

?
25 gru 20:26
michał: pomocy
25 gru 20:57
świąteczny ICSP: [C{Basia]] przecież Ci to zrobiła. Ufam jej na tyle aby nie sprawdzać jej rozwiązania.
25 gru 21:37
michał: Ale które rozwiązanie jest prawidłowe? To co podałem, że trzeba rozpatrywać warunki?
25 gru 21:38
świąteczny ICSP: chyba nie.
| | jest podana tylko aby nie bawić się w jakieś trudniejsze ustalanie dziedziny.
25 gru 21:41
25 gru 21:44
michał: Możesz odpowiedzieć? Czy to aby na pewno jest dobrze? Ponieważ w to wątpię.
25 gru 21:56
świąteczny ICSP: jakoś nigdy za bardzo się nie bawiłem pochodnymi z wartością bezwzględną więc w tym temacie Ci
za bardzo nie pomogę. Na pewno w jakiejś literatrzue będzie o tym napisane.
25 gru 21:57
michał: będę musiał poczytać jeszcze o tym, a coś takiego:
y) f(x) = e
√logx
z) f(x) = x
x2
f'(x) = x
x2 * 2x

Czy w tym przykładzie z) będziemy musieli różniczkować? Jeżeli tak to dlaczego, jest jakiś
uniwersalny schemat na to?
25 gru 21:59
michał:
25 gru 22:06
michał: :(
25 gru 22:28
aniabb: poszukaj było na forum a na pewno jest w Krysickim
25 gru 22:38
michał: Ale co było na forum? Jakbyś mogła dookreślić

.
25 gru 22:39
aniabb: przykład taki jak z)
25 gru 22:50
michał: ale przecież ja obliczyłem pochodne i pytam tylko czy dobrze jest

, a dobrze jest y) i z) ?
25 gru 22:50
25 gru 22:51
michał: aha czyli z) jest źle a y)?
25 gru 22:51
michał: z) f'(x) = (x
x2)' = e
lnxx2 = e
x2lnx = e
x2lnx * (x
2lnx)' =
| | 1 | |
= xx2 * (2x * lnx + x2 * |
| ) |
| | x | |
Teraz będzie ok

?
25 gru 22:54
aniabb: w y) brakuje mi pochodnej z pierwiastka
25 gru 22:58
michał: y) f(x) = e
√logx
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = e√logx * |
| * |
| |
| | 2√logx | | xln10 | |
teraz jest ok? I jakbyś mogła mi napisać jak zrobić przykład (post z godziny: 00:59 (24
grudnia)

)
25 gru 23:14
michał: a) f(x) = x
xx
f'(x) = (x
xx)' = (e
lnxxx)' = (e
xxlnx)' = e
xxlnx * x
xlnx =
| | 1 | | 1 | |
= xxx * ( (1) * lnx + xx * |
| ) = xxx * xx [ (lnx)2 + lnx + |
| ] |
| | x | | x | |
(1) (x
x)' = (e
lnxx)' = e
xlnx * xlnx = x
x * (lnx + 1)
b) f(x) = x
√x
f'(x) = (x
√x)' = (e
lnx√x)' = (e
√xlnx)' = e
√xlnx * (
√xlnx)' =
| | 1 | | √x | |
= x√x * ( |
| * lnx + |
| ) |
| | 2√x | | x | |
c) a ja ruszyć takiego zwierza: f(x) = (logx)
x 
f'(x) = [(logx)
x]' = (e
ln(logx)x)' = (e
xln(logx)' = e
xln(logx) * (xln(logx))' =
| | 1 | | 1 | |
(logx)x * [ln(logx) + x * |
| * |
| ] |
| | logx | | xln10 | |
dobrze zrobione są 3 powyższe przykłady

?
25 gru 23:28
Mila: do 23:28
w (1) masz 3 piętrową choinkę, obliczyłeś pochodną z dwupiętrowej (dobrze), co jest potrzebne,
aby dokonczyć zadanie (1), dalej dobrze.
| | √x | |
b)dobrze, doprowadź do prostszej postaci ( usuń niewymierność z mianownika i wyłącz |
| |
| | x | |
25 gru 23:52
michał: czyli ogólnie dobrze? jakbyś mogła jeszcze napisać co z tą funkcją z wartością bezwględna o
której wspominałem
25 gru 23:53
Mila: c) dobrze, jutro jeszcze sprawdzę.
Z wartością bezwzględną rozpisać
26 gru 00:01
michał:
d) f(x) = e
−x2logx
| | 1 | |
f'(x) = (e−x2logx)' = −2xe−x2logx + e−x2* |
| |
| | xln10 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = 10 * (√x − |
| )9 * (√x − |
| )' = |
| | √x | | √x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 10 * (√x − |
| )9 * ( |
| − |
| ) = |
| | √x | | 2√x | | | |
| | 1 | | 1 | | 2√x * 2√x | |
= 10 * (√x − |
| )9 * ( |
| − |
| ) = |
| | √x | | 2√x | | 2√x | |
| | 1 | | 1 − 4x | |
= 10 * (√x − |
| )9 * ( |
| ) |
| | √x | | 2√x | |
f) f(x) = x
5(x
6 − 8)
1/3
| | 1 | |
f'(x) = 5x4 * (x6 − 8)1/3 + x5 * |
| * (x6 − 8)−2/3 * 6x5 |
| | 3 | |

Tego f) nie jestem zbyt pewny, czy potem też wyciągamy jeszcze funkcję złożoną.
Jakby można prosić o ocenę tego c) z 23:28
26 gru 00:01
michał: Milo ale jak rozpisać? mogłabyś zrobić przykładowo bo mam jeszcze kilka takich
26 gru 00:02
Mila: Wyznacz najpierw wzór funkcji, który nie zawiera wartości bezwzględnej.
26 gru 00:06
michał: | | 1 | |
g) f(x) = e2x + 3 * (x2 − x + |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = [e2x + 3*(x2 − x + |
| )]'=[e2x + 3*2(x2−x+ |
| )] + e2x + 3 *(2x − 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = (log |
| )' = |
| * ( |
| )' = |
| | 1 + x | | | | 1 + x | |
| | ex2 * 2x * (ex + e−x) − ex2 * (ex − ex) | |
f'(x) = |
| = |
| | (ex + e−x)2 | |
| | ex2 * 2x * (ex + e−x) | |
= |
| |
| | (ex + e−x)2 | |
W tym wypadku możemy jeszcze coś poskracać, ale chcę wiedzieć czy to jest dobrze.
A jeżeli chodzi i wypisanie wzoru czy chodzi o to:
f(x) = log
2[log
3(log
5x)]

przy założeniu, że log
3(log
5x) > 0
26 gru 00:15
michał: a tamto d) e) i f) są dobrze?
26 gru 00:16
Mila: f(x) = log2|log3(log5x)| ; x>0 ( warunek dla najbardziej wewnętrznej funkcji)
logarytmujemy tylko liczby dodatnie.
a) f(x)=log2(log3(log5x)) dla (log3(log5x))>0
(log3(log5x))>0⇔
log3(log5x)>log31⇔
log5x>1⇔
log5x>log551
5x>5⇔x>1
Liczymy pochodną: (log2(log3(log5x)))'
b) |log3(log5x)|=−log3(log5x) dla (log3(log5x))<0 i x>0
rozwiąż warunek
W punkcie zmiany wzoru policzyc pochone obustronne.
26 gru 00:30
Mila: Dzisiaj już dobranoc, jutro wieczorem resztę.
26 gru 00:32
michał: ok to wydaje się już proste

zapewnę zaraz zrobię tylko dokończę tę listę co zacząłem.
26 gru 00:32
michał: Dobranoc, dziękuję za pomoc

. Jakby inni mogli sprawdzić też byłoby fajnie.
26 gru 00:32
michał: Jakby ktoś mógłby sprawdzić przykłady zrobione przeze mnie o godzinie: 00:01 oraz 00:15

.
26 gru 07:35
michał: może ktoś pomóc

?
26 gru 12:40
Mila: W komentarzu 00:30 Pomyłka ( w edytorze źle widziałam za dużo piątek)
5 linijka od konca ma być:
x>5
Pewnie to zauważyłeś przy ustalaniu dziedziny w drugim przypadku.
26 gru 15:18
michał: A te inne przykłady są ok?
26 gru 20:16
michał:
26 gru 20:24
michał:
26 gru 21:10
Mila: g) dobrze
cd
=e2x+3*(2x2−2x+1+2x−1)=
=2x2*e2x+3
h) dobrze, doprowadź do prostszej postaci
i) źle
26 gru 21:17
michał: no dobrze, a przykłady d,e, f

Bo ich raczej nie sprawdziłaś
Milu
26 gru 23:16
michał: | | (ex2)' * (ex + e−x) − (ex + e−x)'*ex2 | |
f'(x) = |
| = |
| | (ex + e−x)2 | |
| | ex2 * 2x * (ex + e−x) − (ex − e−x)*ex2 | |
= |
| |
| | (ex + e−x)2 | |
Teraz jest ok
26 gru 23:21
26 gru 23:41
Mila: f, i doprowadź do prostszej postaci.
26 gru 23:43
michał: ale ogólnie dobrze? e czemu jest źle?
teraz ok? (przed skrócniem rzecz jasna)
26 gru 23:49
Mila: Dobrze.
Skorzystaj:
(√x)9=(√x)8*√x
27 gru 00:00
michał: ok zrobiłem to na kartce i wyszło

j) f(x) = |x|
3
| ⎧ | x ≥ 0 f'(x) = 3x2 | |
| ⎩ | x < 0 f'(x) = −3x2 |
|
k) f(x) = sgnx
Tego nie wiem jak ruszyć.
| | ⎧ | 0 dla x < 0 | |
| l) f(x) = | ⎩ | x2 dla x ≥ 0 |
|
| | ⎧ | 0 dla x < 0 | |
| f'(x) = | ⎩ | 2x dla x ≥ 0 |
|
j) i l) dobrze? Jak zrobić to z sigmą?
27 gru 00:03
Mila: i) można tak:
| e2*ex | | ex2+x | |
| = |
| |
| ex*ex+e−x*ex | | e2x+1 | |
i teraz liczyć pochodną.
27 gru 00:08
michał:
27 gru 00:23
michał:
27 gru 12:27
michał:
27 gru 13:14
michał: może ktoś sprawdzić to z godziny: 00:03
27 gru 15:33
Mila:

J) dobrze, zobacz wykres Y=|x|
3 ( czerwony )
l) narysuj wykres f(x), jest dobrze.
F(x)=sgn(x)=∫0 dla x=0
∫ −1 dla x<0
∫ 1 dla x>0
Brak pochodnej dla x=0 (funkcja nie jest ciągła w 0), dalej sam zrób.
27 gru 15:54
michał:
27 gru 15:58
michał: czyli:
| | ⎧ | 0 dla x = 0 | |
| f(x) = sgn(x) = | ⎨ | 0 dla x < 0 |
|
| | ⎩ | 0 dla x > 0 | |
27 gru 16:00
michał: m) f(x) = e
−|x|
f'(x) = { −e
−x dla x ≥ 0 &e
x dla x < 0}
n) f(x) =
√√1 + x2 − 1
| | 1 | |
f'(x) = |
| * (√1 + x2 − 1)' = |
| | √√1 + x2 − 1 | |
| 1 | | 1 | |
| * |
| * 2x |
| √√1 + x2 − 1 | | 2√1 + x2 | |
o) f(x) = {x} Tego nie wiem jak ruszyć.
| | ⎧ | x dla x < 0 | |
| p) f(x) = | ⎩ | x2 dla x ≥ 0 |
|
| | ⎧ | 1 dla x < 0 | |
| f'(x) = | ⎩ | 2x dla x ≥ 0 |
|
q) f(x) = sgn(x
5 − x
3)
i tutaj nie wiem jak narysować ten wykres do tego
27 gru 16:14
michał: czy w tym q) x
2(x
3 − 1) = 0 ⇔ x
2(x − 1)(x
2 + x + 1) czyli pochodna będzie x ∊ R \ {0, 1}
27 gru 16:23
michał:
27 gru 16:38
Mila: 16:00 brak pochodnej w zerze, napisałam!
Czytaj, co piszę.
f '(x)=0 dla x<0
f '(x)=0 dla x>0
m) w punkcie zmiany wzoru liczysz pochodne obustronne z definicji.
27 gru 16:52
Mila: q) f(x) = sgn(x5 − x3)
x5−x3=0
x3(x2−1)=0
x=0 lub x=1 lub x=−1
x5−x3>0
x3(x−1)(x+1)>0⇔x∊(−1;0)∪(1;∞)
f(x)=sgn(x5−x3)=1 dla x∊(−1;0)∪(1;∞) w tej dziedzinie f'(x)=0
f(x)=sgn(x5−x3)=−1 dla x∊(−∞;−1)∪(0;1) w tej dziedzinie f'(x)=0
sgn(x5−x3)=0 dla x∊{−1,0;1} punkty nieciągłości tu brak pochodnej
27 gru 17:03
Mila: o) f(x) = {x} część ułamkowa liczby (mantysa), jest wiki, zobacz jak wygląda .
27 gru 17:07
michał: a p) i n) dobrze? czyli m) będzie:
f'(x) = e{−|x|} * −|x| i teraz z tymi warunkiami?
| | ⎧ | e−x * −1 dla x ≥ 0 | |
| f'(x) = | ⎩ | ex * 1 dla x < 0 |
|
czy coś mylę

?
27 gru 17:59
michał:
27 gru 18:59
Mila: m) f(x)=e
−x dla x≥0 pochodna: f '(x)=−e
−x dla x>0
f(x)=e
x dla x<0 pochodna f ' (x) =e
x
| | e(0+h)−e0 | |
limh→0− |
| =1⇒pochodna w zerze nie istnieje. |
| | h | |
27 gru 20:57
Mila: p) zbadaj w zerze.
27 gru 21:00
michał: a to zawsze musimy badać coś takiego w zerze? Czy o co z tym chodzi, że tak zapisałaś Milo

?
27 gru 21:11
Mila:

Jeśli funkcja jest podana dwoma wzorami to tak.
1) Na wykresie
f(x)=e
−|x| w zerze mamy "szpic"
2) Np. funkcja f(x)=x|x| ma pochodną w zerze (zielony wykres)
zbadaj z definicji pochodną
3) a funkcja g(x)=|x| nie ma pochodnej w zerze.(czarny, też w zerze jest "szpic")
Jeśli na kolokwium nie będziesz tego umiał, to napisz, przykładowo
g(x)=x dla x≥0 i g '(x)=1 dla x>0
g(x)=−x dla x<0 i g ' (x) =−1 dla x<0
Będzie zadanie niedokończone.
Uwaga − nie ma pochodnej w "urwiskach" i szpicach.
Na pewno miałeś to omówione na wykładach albo ćwiczeniach.
27 gru 21:26
michał: aha ok teraz to rozumiem

Tylko jak dokończyć to z częścią ułamkową. Wiem, że {x} = [x] − x,
ale jak z tego wyliczyć pochodną?
| | π10 | |
r) f(x) = |
| czy pochodna z tego będzie wynosiła 0? Bo teoretycznie mamy same |
| | π − e | |
liczby

.
27 gru 21:30
michał:
27 gru 22:06
Mila: 1) r) 0
2)
f(x)={x}⇔
f(x)=x−[x}
wydaje mi się po wykresie sądząc:
w x=k, gdzie k∊C brak pochodnej
dla x∊R\{k}; k∊C
f '(x)=1
ale, nie mam pewności. Poszukam w literaturze, to potwierdzę lub zaprzeczę.
27 gru 22:25
michał: czyli:
v) f(x) = e
e
f'(x) = 0
u) f(x) = (x + e)
20
f'(x) = 20 * (x + e)
19 * 1
t) f(x) = x
7 + e
2
f'(x) = 7x
6
| | ⎧ | ex dla x < 0 | |
| s) f(x) = | ⎩ | 1 + x dla x ≥ 0 |
|
f'(x) = U{e
x dla x < 0 &1 dla x ≥ 0}
i tutaj chyba powieniem zbadać jeszcze te krańce o których pisałaś

, zgadza się?
27 gru 22:35
Mila: s) Tak, ale tam istnieje pochodna w x=0
27 gru 22:47
michał: a reszta jest ok?
27 gru 22:49
Mila: Tak.
27 gru 22:49
michał: ok, to z tych przykładów koniec

teraz zostały mi jeszcze takie:
f(x) =
3√x2. Oblicz f'(8) korzystając z definicji.
Definicje znam:
| | f(xo + h) − f(xo) | |
f'(xo) = limh → 0 |
| |
| | h | |
Tylko potem gubie się przy przekształceniach:
f(8) =
3√64 =
3√4 * 4 * 4 = 4
f(8 + h) =
3√(8 + h)2 =
3√64 + 16h + h2
| | 3√64 + 16h + h2 − 4 | |
f'(8) = limh→0 |
| |
| | h | |
i nie wiem co poczynić dalej
27 gru 22:53
michał:
27 gru 23:10
Mila:
korzystam z wzoru:a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
a=
3√(8+h)2
b=
3√64=4
| 3√(8+h)2−4 | | (3√(8+h)2)2+43√(8+h)2+42 | |
| * |
| = |
| h | | (3√(8+h)2)2+43√(8+h)2+42 | |
| | (8+h)2−64 | |
= |
| = |
| | (8+h)3√h*((8+h)+43√(8+h)2+16) | |
| | 64+16h+h2−64 | |
= |
| = |
| | h*((8+h)3√((8+h)+43√(8+h)2+16) | |
| 16+h | | 16 | | 1 | |
| → |
| = |
| |
| ((8+h)3√((8+h)+43√(8+h)2+16 | | 8*2+4*4+16 | | 3 | |
27 gru 23:33
michał: nie ma błędu w 5 i 6 linijce? w mianowniku?
27 gru 23:41
michał: jest błąd z nawiasikami, poza tym wszystko wydaje się ok

A wiesz może jak wyprowadzić wzór f'(x) [z def.] gdy f(x) = x
5
27 gru 23:51
Mila: Tam w jednym miejscu h nie powinno być pod pierwiastkiem, łatwo zrobić błąd przy takim
edytorze.
Napisz ostatni przykład, to sprawdzę.Skorzystaj z dwumianu Newtona.
28 gru 00:01
michał: f(x) = x
5
f'(x) = 5x
4
| | (xo + h)4 * (xo + h) − xo | |
f'(x) = limh→0 |
| = |
| | h | |
| | xo5 + 5xo4h + 10xo3h2 + 10xo2h3 + 5xoh4 + h − xo | |
= |
| co dalej? |
| | h | |
| | | | | | | | | |
(xo + h)5 = | xo5 + | xo4h + | xo3h2 + | xo2h3 + |
| | | | | |
(x
o + h)
5 = x
o5 + 5x
o4h + 10x
o3h
2 + 10x
o2h
3 + 5x
oh
4 + h
28 gru 00:08
Mila: f(x)=x
5
| | x5+5x4*h+10x3*h2+10x2*h3+5xh4+h5−x5 | |
=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | 5x4*h+10x3*h2+10x2*h3+5xh4+h5 | |
=limh→0 |
| = skracam przez h |
| | h | |
f '(x)=lim
h→0(5x
4+10x
3*h+10x
2*h
2+5xh
3+h
4)=5x
4
28 gru 00:20
Mila: DOBRANOC.
28 gru 00:22
michał: faktycznie

chciałem skracać ale nie pasowało mi bo pomyliłem się w zapisie na końcu i
napisałem
x
o 
Zostało mi ostatnie zadanie z tej listy:
| | ⎧ | |x| : |x| ≥ 1/n | |
| fn(x) = | ⎩ | ax2 + bx + c : |x| < 1/n |
|
Mamy określić a,b,c, aby f
n(x) była różniczkowalna. Ponadto mamy obliczyć f'
n(x).
Co znaczy dokładnie, że funkcja jest różniczkowalna? I jak to w ogóle ruszyć?
28 gru 00:23
michał: ok, dziękuję bardzo za dzisiejszą pomoc. dobranoc
28 gru 00:26
michał:
28 gru 14:10
michał:
28 gru 16:12
michał: Mila możesz pomóc

?
28 gru 23:00
Mila:

Powiedz mi, z jakich studiów to zadanie?
Zaraz później coś tam napiszę.
Jakoś nikt nie chce się do nas dołączyć.
28 gru 23:06
michał: pierwotnie studiuję ekonomię, a takie zadanie dostałem na liście
28 gru 23:08
michał:
28 gru 23:38
Mila: Wyznaczyłam wzór , ale...? mam wątpliwości.
| | 1 | | 1 | |
|x|≥ |
| dla x≥1 lub x≤−1 {|−1|=1; |1|=1; |
| =1 równość dla x=−1 i x=1 i wykres leży |
| | n | | 1 | |
powyżej pomarańczowych punktów)
f
n(x)=x dla x≥1 lub
f(x)=−x dla x≤−1
teraz w środku spróbuj wyznaczyć
f'(x)=2ax+b i pochodna w punkcie x=1 lub x=−1 ma być równa wartości pochodnych wyznaczonych
funkcji.
Czy bardzo Ci się śpieszy?
28 gru 23:42
michał: chciałbym to juz skończyć

, ale mogę poczekać (chodź mam jeszcze 9 innych zadań)
28 gru 23:44
Mila: Wyznacz ten wzór, młoda głowa niech pomyśli.Zobaczymy, czy zeznania będą zgodne.
28 gru 23:47
michał: wiedziałbym jak to ruszyć gdyby nie było tego "n" o co dokładnie z tym chodzi

?
28 gru 23:59
Mila: | 1 | |
| to ciąg, jego wykres ( początek) masz u góry |
| n | |
Chodzi o to, że |x| leży powyżej punktów pomarańczowych albo poniżej.
Jeśli nie masz pomysłu, to rób następne zadania.
29 gru 00:04
michał: ok to mam takie:
a) f(x) = x2 + 2x + 21 [−2, 7]
b) f(x) = |x + 1| + x2, [−10, 10]
I polecenie: znaleźć min i max wartość w/w f(x) w danych przedziałach.
I a) zrobiłbym normalnie jak w liceum, xw, potem podstawiamy tylko tutaj pewnie muszę coś z
pochodnymi i nie mam pomysłu jak.
29 gru 00:07
michał: jakiś pomysł? może jest na to jakiś schemat?
29 gru 00:28
michał: chodzi o to:
a) f(x) = x
2 + 2x + 21 [−2,7]
Funkcja tutaj może zmienić znak tylko w wierzchołku zatem badamy jego pochodną:
f'(x) = 2x + 2, zatem wierzchołek ma punkt x = −1
Zatem musimy rozpatrzyć 3 punkty:
f(−1) = 20
f(−2) = 21
f(7) = 84
Zatem min f(−1), max f(7)
zgadza się?
b) jak zacząć tutaj? i jak to rozpatrywać, myślę, że trzeba będzie coś z przedziałami. Można
prosić o dokładny opis takiego przypadku

?
29 gru 00:37
michał: b) f(x) = |x + 1| + x
2 [−10, 10]
Będziemy rozwżali punkty −1, −10, 10. Sprawdźmy gdzie zeruje się pochodna. Rozważmy wpierw
| | 1 | |
przedział: (−10, −1). W tym przedziale f(x) = −x − 1 + x2, więc f'(x) = 2x − 1 ⇒ x = |
| . |
| | 2 | |
A to nie należy do przedziału więc nasza funkcja się nie zeruje. Rozważmy drugi przedział:
| | 1 | |
(−1, 10). Mamy wówczas f(x) = x + 1 + x2, czyli f'(x) = 2x + 1 ⇒ x = − |
| . Znaleźliśmy |
| | 2 | |
punkt w którym pochodna się zeruje. Więc rozważamy wartości:
f(−10) = 109
f(10) = 111
f(−1) = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
f(− |
| ) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Może tak być?
29 gru 00:47
michał: To może zrobie jeszcze
c) f(x) = |x2 − 1| + 3x [−2,2]
Tak jak wyżej będę rozpatrywał punkty −2, 1, −1, 2. Wpierw rozpatrzę przedziały: (−2, −1), (−1,
1), (1, 2).
Te 3 przedziały będą ok? I dla którego teraz tutaj opuszczę wartość bezwględną tj.: gdzie nie
postawię minusa?
29 gru 00:51
Mila:

a) dobrze ( nie sprawdzałam wartości tylko metodę)
pomagaj sobie rysunkiem, jesli prosta funkcja
w odpowiedzi napisz wartości min i max
b) przedziałami.
x+1≥)⇔x≥−1
f(x)=x
2+x+1 (zielona z prawej) dla x≥−1
f(x)=x
2−x−1 różowa z lewej strony prostej x=−1
minimum ma funkcja zielona a maksimum liczysz
f(10) =10
2+10+1
f(−10)=10
2−(−10)−1 i wybierasz
29 gru 00:58
michał: A można to zrobić tak jak ja zrobiłem? i czy c) rownież będzie ok tylko gdzie tam minus usunąć

?
29 gru 01:03
Mila:

w b) trochę przekombinowałeś i to może się nie podobać, nie będzie mu się chciało sprawdzać?
c)Tak, 3 przedziały
x
2−1≥0⇔x≤−1 lub x≥1
|x
2−1|=x
2−1 dla x≤−1 lub x≥1⇔
f(x)=x
2−1+3x dla x≤−1 lub x≥1⇔
f(x)=−x
2+1+3x dla x∊(−1;1)
29 gru 01:23
Mila:

ostatnie zadanie z tej listy:
⎧ |x| : |x| ≥ 1/n
f
n(x) =⎩ ax
2 + bx + c : |x| < 1/n
Mamy określić a,b,c, aby f
n(x) była różniczkowalna.
Ponadto mamy obliczyć f'
n(x).
n∊N
+
| | 1 | |
fn(x)={x dla x≥ |
| wtedy f '(x)=1 |
| | n | |
| | 1 | |
{−x dla x<− |
| wtedy f '(x)=−1 |
| | n | |
| | 1 | | 1 | |
{ ax2+bx+c dla x∊(− |
| ; |
| ) |
| | n | | n | |
Badamy różniczkowalność w punktach zmiany wzoru.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| ; |
| ) i (− |
| ; |
| ) |
| | n | | n | | n | | n | |
| | 1 | |
[ na wykresie widać:an= |
| |
| | n | |
dla n=1 a
1=1 |1|=1 i |−1|=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla n=2 ; a2= |
| ; | |
| |= |
| i|− |
| |= |
| ] Przeanalizuj! |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f 'n(x)=2ax+b dla x∊(− |
| ; |
| ) |
| | n | | n | |
aby f
n była różniczkowalna w całej dziedzinie to muszą pochodne
"sklejanych" funkcji być równe w punktach zmiany wzoru
| | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
f 'n( |
| )=1 i f ' n(− |
| )=−1⇔2a* |
| +b=1 i 2a* |
| +b=−1 |
| | n | | n | | n | | n | |
| | n | |
fn(x)= |
| x2+c w punktach zmiany wzoru musi zachodzić równość |
| | 2 | |
wartości sklejanych funkcji
| | 1 | | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
fn( |
| )= |
| * |
| +c= |
| stąd c= |
| |
| | n | | 2 | | n2 | | n | | 2n | |
reasumując:
| | 1 | |
fn(x)={x dla x≥ |
| wtedy f '(x)=1 |
| | n | |
| | 1 | |
{−x dla x<− |
| wtedy f '(x)=−1 |
| | n | |
| | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
{ |
| x2+ |
| dla x∊(− |
| ; |
| ) f'n(x)=... oblicz |
| | 2 | | 2n | | n | | n | |
Posprawdzaj rachunki, bo mogłam źle przepisać.
29 gru 16:01
michał: ok (chyba) to rozumiem

dziękuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienie, tymczasem odnośnie min i
max mam jeszcze 3 przykłady których nie do końca rozumiem, wówczas:
| | x | |
a) f(x) = log(x) − |
| [1, e3] |
| | 10 | |
b) f(x) = x
1/x [2,4]
c) f(x) = 3sin(x) + sin(3x) [0, 2π]
Jakbyś mogła napisać jak to zacząć

czy w a) wystarczy obliczyć tylko pochodną? i podstawić wówczas punkty: 1, e
3
| | 1 | |
f'(x) = |
| − {1}{10} |
| | xlog2 | |
(w zadaniu podano, że jeżeli logx to podstawa wynosi 2)
29 gru 17:31
Mila: Badasz jak zachowuje się pochodna (gdzie dodatnia, ujemna , zero, i jak to wygląda w podanym
przedziale.
Załóż nowy post, bo trzeba "przewijać" stronę.
29 gru 17:47
michał: no tak jak pisałem? tylko zamiast log ln ?
| | 10 | |
czyli: x = |
| i nie wiem czy to należy do przedziału  |
| | ln2 | |
bo chyba ln
e2 zgadza się? ( a temat zaraz założę), a to chyba należy bo będzie > 1 i < e
3 tak
mi się wydaje

.
29 gru 17:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
ln2 <1 ... bo 2<e ⋀e>1
więc x <0
29 gru 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu ... ln2<0 oczywiscie mialo być
29 gru 18:00
michał: to ln2 nie należy do [1, e
3]

Więc tylko rozpatrywać 1 i e
3 czy jak

?
29 gru 18:24
Mila: Badamy znak pochodnej w przedziale <1;e
3≈20,1>
ln2≈0,7
| 10 | |
| >1 /( mogę pomnożyć przez xln2 >0 ) |
| xln2 | |
10>xln2
| | 10 | |
x< |
| ≈14,3 pochodna dodatnia , |
| | ln2 | |
| | 10 | |
dla 1<x< |
| funkcja f(x) rosnąca |
| | ln2 | |
| | 10 | | ln10−ln2 | | 1 | |
f( |
| )= |
| − |
| |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | |
wartość najmniejszą licz na końcach przedziału ( będzie w 1.)
29 gru 23:08
michał: jakbyś mogła
Milo napisać skąd wzięła Ci się ta nierówność? na jakiej podstawie? i jak
np.: ruszyć b)
30 gru 01:37
michał: mógłby ktoś napisać skąd wzięła się ta nierówność

?
30 gru 14:03
michał:
30 gru 15:27
Mila: Konkretnie, to o którą nierówność pytasz?
b) zbadaj znak pochodnej w podanym przedziale, ewentualne ekstremum.
30 gru 15:31
michał: pytam o te ">" oraz "<" na jakiej podstawie, ponieważ lubię wszystko teoretycznie

.
30 gru 15:35
Mila: | | 1 | | 1 | |
Napisałam nierówność: |
| − |
| >0 |
| | xln2 | | 10 | |
ponieważ chcę wiedzieć w jakim przedziale ( przedziałach) f(x) jest rosnąca, czy pochodna
zmienia znak przy przejściu przez miejsce zerowe, bo wtedy f(x) ma ekstremum.
30 gru 15:55
michał: problem jest taki, że nie miałem jeszcze extremum
30 gru 15:58
Mila: Badania przebiegu funkcji nie miałeś?
30 gru 16:15
michał: <niee>
30 gru 16:17
Mila: W takim razie, zadania wybiegają poza tematykę przerobioną.
1) Albo zostawisz te zadania, zbadasz tylko podstawowe funkcje, liniową, kwadratową,
homograficzna i nie liczysz wtedy pochodnych, bo nie wiesz co z nimi zrobić,
2) Albo sam uczysz się teorii i badasz przebieg funkcji.
30 gru 16:26
michał: a jak zbadać znak pochodnej w b), o co dokładnie chodzi z tą wskazówką

?
30 gru 16:29
Mila: Jeśli pochodna dodatnia to funkcja jest rosnąca, jeśli ujemna to funkcja jest malejąca.
Rozwiązujesz nierówność:
f'(x)>0
30 gru 16:59
Mila: w zadaniu b) licz na końcach przedziału.
f(2)=21/2=√2
f(4)=4√4=4√22}=√2
Zapomniałam, o tym, że jeszcze możesz korzystać z własności funkcji wykładniczej i
logarytmicznej.
30 gru 17:15
M: Proszę o pomoc z policzeniem pochodnych tych funkcji :
f(x) = ex (x4 + 16)
f(x)=e2x / x5
2 gru 11:05
Janek191:
f(x) = ex *( x4 + 16)
f ' (x) = ( ex)' *( x4 + 16) + ex *( x4 + 16 ) ' = ex*( x4 + 16) + ex*( 4 x3) =
= ex*( x4 + 4 x3 + 16)
2 gru 11:14
Janek191:
Przepisz II funkcję, bo nie wiadomo co tam jest ?
2 gru 11:15
paula: Oblicz wspolrzedne punktow przecięcia sie wykresu funkcji f z osiami ukladu wspolrzednych .
Narysuj wykres każdej funkcji. A) f(x)=4x pomocyyyy
17 paź 16:19
paula: B) f(x) = − x
17 paź 16:23