funkcja
nn2cc: f(x)=x4−4x3+4x2−117
wyznacz maksymalne przedzialy w ktorych funkcja jest rosnaca
Czy można narysować funkcję g(x)=x4−4x3+4x2 jej miejsca zerowe to 0 i 2, rysuje wykres
wielomianu, , ich srednia to 1 , czyli rosnie od <0,1> i <2,+∞) ?
30 gru 11:58
Aga1.:

Raczej obliczasz pochodną i tam gdzie pochodna jest dodatnia tam dana funkcja jest rosnąca
f
(x)=4x
3−12x+8x
30 gru 12:02
nn2cc: wlasnie nie umiem pochodnych, a chcialem sie dowiedziec czy moj sposob jest ok
30 gru 12:04
Maslanek: Dla funkcji kwadratowej tak (prawie na pewno

).
Dla innych nie.
30 gru 12:09
Maslanek: Dla funkcji kwadratowej na pewno...
30 gru 12:10
nn2cc: no ale tutaj mam dwa pierwiastki tyle ze podwójne, wiec tez to działa. Chyba zawszze jak sa dwa
| | x1+x2 | |
miejsca zerowe i n−krotne pierwiastki, to mozna obliczyc ich srodek z |
| |
| | 2 | |
30 gru 12:11
nn2cc: byleby te miejsca zerowe byly tego samego stopnia
30 gru 12:12
Aga1.: f↗ w przedziale(−1,0)
f↗ (1,∞)
Można rysować wykres f(x) i odczytać z wykresu przedziały monotoniczności
30 gru 12:13
Aga1.:

Przepraszam, źle zapisałam pochodną
f
'(x)=4x
3−12x
2+8x
f↗ (0,1)
f↗(2,
∞)
30 gru 12:20
nn2cc: czyli ze sie zgadza, a przedialy nie powinny być <> ? przeciez maksymalne trzeba
30 gru 12:24
Aga1.: Jak maksymalne( nie doczytałam), to trzeba domknięte.
30 gru 12:31