A i B są takimi zdarzeniami zawartymi w Ω, że A⊂B oraz p(a) = 0,3 i p(b) = 0,4.
Sławomir.: A i B są takimi zdarzeniami zawartymi w Ω, że A⊂B oraz p(a) = 0,3 i p(b) = 0,4.
Oblicz p(a∪b)
Wiem, że jest wzór na p(a∪b) i nawet go znam. Ale do niego potrzebne jest p(a∩b) a nie mam
pojęcia jak to wyliczyć.
Pomoże ktoś?
Pozdrawiam!
27 lut 18:36
Sławomir.: to jak?
27 lut 18:39
Sławomir.: nikt mi nie jest w stanie pomóc?
27 lut 18:45
Beti: mogłabym spróbowac, ale napisz jakoś inaczej warunek dotyczący zdarzeń A i B, mój komputer nie
czyta niektórych znaków: A?B → co tu jest? i: p(a?b) → co tu jest?
27 lut 18:47
Aga1:

Jeśli A zawiera się w B to
A∩B=A, a
P(A∩B)=P(A) i cała filozofia.
27 lut 18:48
Sławomir.: a<B
mam wyliczyć p(aVb) ale nie wylicze tego bez p(a
b) a niewiem jaki jest wzór na p(a
b).
V
i < − to ma być takie okrągłe
27 lut 18:49
Sławomir.: a w takim razie:
A i B sa takimi zdarzeniami losowymi zwartymi w omega, że a należy do b. oraz pa = 0,3 i pb =
07. Oblicz b\a
27 lut 18:50
Sławomir.: hm?
27 lut 18:53
Sławomir.: hm?
27 lut 18:54
Aga1: P(A∪B)=P(B)=0,4
P(A∩B)=P(A)=0,3
P(B−A)=P(B)−P(A∩B)=0,4−0,3=0,1
27 lut 18:55
Sławomir.: pb = 0,7.
27 lut 18:56
Aga1: Zrobiłam na danych z pierwszego zadania,
wstaw inne dane.
27 lut 18:56
Sławomir.: nie rozumiem, dlaczego tych wzór nie ma w tablicach maturalnych?
27 lut 18:57
Sławomir.: a można poprostu od p(b) odjąc p(a) ?
27 lut 19:29
Sławomir.: hmm?
27 lut 19:31
jula: Można!
30 gru 19:18