funkcja kwadratowa
pati: Liczbę osób ,które odwiedziły giełdę kwiatów n− tego dnia od momentu jej otwarcia opisuje wzór
G(n)=−3n2 +36n − 18 gdzie n ∊ N+ i 1≤n≤11 a) w którym dniu giełdę kwiatów odwiedziło najwięcej
osób , i ile ich było? b) ile osób odwiedziło giełdę podczas jej trwania?
30 gru 22:05
30 gru 22:07
pati: dziękuję, nie zauważyłam

miałabym kilka pytan, moge zadac?
30 gru 22:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
zadać zawsze można
30 gru 22:09
pati: wierzchołek wyszedł mi 12 i 90, czy to jest odpowiedz w punkcie a? ze 12 dnia i bylo 90 osob?
30 gru 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ale zauważ, że "gdzie n ∊ N+ i 1≤n≤11"

stąd wniosek że w badanym przedziale najwięcej osób było n=11 dnia
30 gru 22:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj
wróć ... zadanie jest źle zrobione
30 gru 22:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeczytaj treść zadania .... i powiedz (własnymi słowami) co opisuje funkcja G(n)
30 gru 22:15
pati: wzór opisuje liczbe osob ktore odwiedzily gielde dnia n
30 gru 22:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
a faktycznie ... heh ... to dobrze pisałem wczesniej
30 gru 22:19
pati: a mógłbyś mi napisać jak zadanie powinno być rozwiązane? bo naprawde nie rozumiem juz...
30 gru 22:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) szukasz wierzchołka ... jeżeli jest to liczba naturalna i należy do badanego przedzialu to
masz rozwiązanie ... jeżeli nie ... to szukasz najbliższych liczb naturalnych z badanego
przedziału (w twoim przypadku będzie to jedna liczba n=11)
b) obliczasz G(1), G(2), ... ,G(11) i sumujesz
30 gru 22:23
pati: czyli jeśli współrzedne p i q nie będą należeć do przedziału to n=11? i wtedy ile osób którego
dnia odwiedzi gielde?
30 gru 22:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
współrzędna p

nie należy do przedzaiłu ... to sprawdzasz z którego kranca przedziału jest
najblizej do tego ów 'p'
30 gru 22:28
Artur_z_miasta_Neptuna:

ale Ty źle policzylaś wierzcholek

uwaga −−− G(n) celowo 'spłaszczona'
30 gru 22:31
pati: mi wierzchołek wychodzi (12,90)... juz nic nie rozumiem, truddno
30 gru 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki jest wzór na współrzędne wierzchołka
30 gru 22:40
pati: −b/2a −Δ/4a
30 gru 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 36 | | 36 | |
− |
| = − |
| = 6 jak dla mnie |
| | 2*(−3) | | −6 | |
30 gru 22:51
pati: faktycznie, oczywiscie popelnilma blad w dzialaniu

czyli wyszło 6 i 90
30 gru 22:53
pati: czyli w a) najwiecej osob odwiedziło gielde 90 w dniu 11?
30 gru 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
pomyśl

co ja na początku Ci pisałem
30 gru 23:00
pati: szukasz wierzchołka ... jeżeli jest to liczba naturalna i należy do badanego przedzialu to
masz rozwiązanie ... jeżeli nie ... to szukasz najbliższych liczb naturalnych z badanego
przedziału (w twoim przypadku będzie to jedna liczba n=11)
nie wiem co z tego wynika.. wybacz, nie jestem dobra z matmy/
30 gru 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
"jeżeli jest to liczba naturalna i należy do badanego przedzialu to
masz rozwiązanie"

ile Ci wyszedł n
wierzchołka 
czy jest to liczba naturalna

czy należy do badanego
przedziału

a więc
30 gru 23:05
pati: n wierzchołka to jest p?
30 gru 23:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak p=6
30 gru 23:11
pati: jest liczba naturalna i nalezy do badanego przedziału
30 gru 23:38