...
Gość: Dla jakich wartości parametru a promień okręgu o równaniu x2+y2−2ay+2a−1=0 jest większy od 2.
28 gru 17:03
Eta:
S(0,a)
r2= 02+a2−(2a−1) = a2−2a+1= (a−1)2 ⇒ r=a−1
r>2 ⇒ a−1>2 ⇒a>3
28 gru 17:09
Eta:
poprawiam

r
2=(a−1)
2 ⇒ r= |a−1|
r>2 ⇒ |a−1|>2 ⇒ a−1>2 v a−1< −2
a>3 v a<−1
a€ (−
∞, −1) U(3,
∞)
28 gru 17:15
pigor: ... , lub np. tak :
x2+y2−2ay+2a−1=0 /+a
2−2a+1 ⇔ x
2+y
2−2ay+a
2= a
2−2a+1 ⇔
⇔ x
2+(y−a)
2= (a−1)
2 ⇒ r
2=(a−1)
2 ⇒ r=|a−1| i r>2 ⇔ |a−1|>2 ⇔
⇔ a−1<−2 lub a−1>2 ⇔
a<−1 lub
a>3 ⇔
a∊(−∞;−1)U(3;+∞) . ...
30 gru 13:15