oblicz granicę ciągu
magda: ((2n−3)4)/((n+5)(5n2+4n)(1−3n))
30 gru 19:56
Janek 191:
( 2 n − 3)4
lim −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
n→ +∞ ( n + 5)(2 n2 + 4n)( 1 − 3n)
( 2n − 3)2 *(2n − 3)2
lim −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
n→ +∞ ( n + 5)( 5n2 + 4n)(1 − 3n)
( 4 n2 − 12 n + 9)( 4 n2 − 12 n + 9)
lim −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
n → +∞ ( n + 5)( 5n2 + 4n)( 1 − 3n)
Po podzieleniu licznika i mianownika ułamka przez n4 otrzymamy
( 4 − 12/n + 9/n2 )( 4 − 12/n + 9/n2 )
lim −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
n → + ∞ ( 1 + 5/n) ( 5 + 4/n) ( 1/n − 3)
4*4 16
= −−−−−− = − −−−
1*5*(−3) 15
30 gru 20:20
magda: czemu n 4 ? a nie n 2 ?
30 gru 20:36
asdf: 4n2 * 4n2 = 16n4
30 gru 20:37
magda: możecie rozpisać jakoś ten mianownik bo nie za bardzo rozumiem skąd się to wzięło
30 gru 20:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego nie wiesz
30 gru 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyłącz najwyższą potęge z każdego nawiasu w mianowniku a otrzymasz to co tam jest
30 gru 20:44
asdf:
| | 12 | | 9 | | 12 | | 9 | |
(4n2 − 12n + 9)(4n2 − 12n + 9) = n2(4 − |
| + |
| )n2(4 − |
| + |
| ) = |
| | n | | n2 | | n | | n2 | |
| | 12 | | 9 | | 12 | | 9 | |
n2*n2 * (4 − |
| + |
| )(4 − |
| + |
| ) = |
| | n | | n2 | | n | | n2 | |
| | 12 | | 9 | | 12 | | 9 | |
n4*(4 − |
| + |
| )(4 − |
| + |
| ) |
| | n | | n2 | | n | | n2 | |
na czerwono dąży do zera, n
4*16/ dół analogicznie
30 gru 20:47
magda: a czy w mianowniku nie została wyciągnięta potęga n2 a nie n4?
30 gru 20:51
asdf: no została wyciągnięta potęga, n2 w jednym i drugim nawiasie
n2 * n2 = ..?
30 gru 20:53
magda: już wiem, widzę i wszystko jasne

dziękuję serdecznie za pomoc
30 gru 20:56